Την πρόθεσή τους να χαλαρώσουν τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Μιανμάρ εδώ και δεκαετίες γνωστοποίησαν την Τετάρτη οι Η.Π.Α., μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η ομαλή διεξαγωγή των συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών, σε συνδυασμό με τη νίκη της διάσημης ακτιβίστριας, Aung San Suu Kyi και τις ελάχιστες αναφορές για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και νοθεία ενίσχυσαν τη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την ασιατική χώρα. Εδώ και αρκετούς μήνες η μεταβατική κυβέρνηση του πρώην στρατιωτικού Thein Sein έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων, δίνοντας παράλληλα τις απαραίτητες δεσμεύσεις πως θα ενισχύσει τις ατομικές ελευθερίες σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα από τη διεθνή απομόνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, τόνισε στη διάρκεια ομιλίας της πως οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις που απαγορεύουν τις αμερικανικές εξαγωγές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επενδύσεων στη Μιανμάρ, ενθαρρύνοντας τις μεταρρυθμίσεις, καθώς οι επιτυχημένες βουλευτικές εκλογές αποτυπώνουν την πραγματική αλλαγή που συντελείται στη χώρα ύστερα από δεκαετίες κυριαρχίας του στρατού.

«Αναγνωρίζουμε και αγκαλιάζουμε την πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί και συνεχίζουμε την πολιτική των δεσμεύσεών μας. Οι Η.Π.Α. θα στείλουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έναν Αμερικανό πρεσβευτή στη Μιανμάρ, προχωρώντας παράλληλα στην ίδρυση ενός γραφείου της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και προωθώντας ένα κανονικό πρόγραμμα ανάπτυξης στην ασιατική χώρα υπό την αιγίδα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ο.Η.Ε.», σημείωσε

«Οι Η.Π.Α. θα επιτρέψουν επίσης την αποστολή ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να ενθαρρύνουν ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Μιανμάρ σε έργα που αφορούν στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι χρειαστεί μαζί με την κυβέρνηση και τον λαό της Μιανμάρ προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να βαδίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης», κατέληξε.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος της Asean με το βλέμμα στη Μιανμάρ και τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 07:38
Ικανοποίηση Η.Π.Α. για τις εκλογές στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 06:32

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης