Το κύριο πρόβλημα αλλά και η κύρια προτεραιότητα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξασφάλιση της σταθερής και διαρκούς ανάπτυξης της αλιείας και, κατά συνέπεια, της σταθερής και διαρκούς συντήρησης και αύξησης των ιχθυοαποθεμάτων στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Βασικά προβλήματα στην κατεύθυνση αυτή είναι η υπέρμετρη αλλά και η παράνομη αλιεία.
Ωστόσο, ήδη έχουν σημειωθεί ουσιαστικά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δια της συμφωνίας για ανάληψη κοινών θαλάσσιων ελέγχων από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν και των κρατών-μελών, στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού.
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα, στη Σόφια, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα κράτη της ενωμένης Ευρώπης να συνεργάζονται με τους γείτονες τους για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, προς κοινό όφελος.
Σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη, στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν θα συμβάλει στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Σόφιας για διοργάνωση συνάντησης των αρμόδιων υπουργών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με τον Τούρκο ομόλογό τους, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα προστασίας του θαλάσσιου πλούτου στη Μαύρη Θάλασσα, όπου τα τουρκικά αλιευτικά πραγματοποιούν το 80% του ψαρέματος, όπως ανήγγειλε ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Μιροσλάφ Νάιντενοφ μετά τις συνομιλίες του με την Ευρωπαία επίτροπο.
Η κ. Δαμανάκη ανέφερε από την πλευρά της ότι η Κομισιόν έχει καλέσει την ‘Αγκυρα να στείλει αρμοδίους εκπροσώπους της στην ευρωπαϊκή επιτροπή θαλάσσιου ελέγχου στο Βίγκο της Ισπανίας για συζήτηση των προβλημάτων αυτών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διεργασίες της επόμενης επταετούς περιόδου σχεδιασμού της ΕΕ από το 2014, η Επίτροπος Δαμανάκη είπε ότι το πλαίσιο της ευρωπαϊκής υποστήριξης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες τις Κομισιόν με την Ευρωβουλή.
Ωστόσο, είναι βέβαιο πια, ότι θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα ενθάρρυνσης της ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ ένα άλλο βήμα στήριξης του αλιευτικού στόλου της Ευρώπης θα είναι η αύξηση του ποσοστού της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των μικρών ψαράδικων ως το 75 % από το 50 %, που ισχύει τώρα.
“Αυτό σημαίνει, ότι τα σχετικά έξοδα των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών- μελών θα μειωθούν κατά 75 %” επισήμανε η Επίτροπος, σύμφωνα με την οποία θα εγκριθούν και ειδικά κοντύλια για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής των λιμανιών και του θαλάσσιου ελέγχου.
Σχολιάζοντας την πρακτική να πετάγονται πίσω στη θάλασσα οι “περιττές” ποσότητες ψαριών, στην οποία καταφεύγουν ορισμένοι ψαράδες ώστε να αποφύγουν “υπέρμετρη” προσφορά, με συνεπακόλουθη πτώση των τιμών, η κ. Δαμανάκη έκανε λόγο για “απαράδεκτη πρακτική, την οποία δεν μπορούν να δεχτούν με κανένα τρόπο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης, όταν διακρίνονται με σαφή τρόπο τα πλεονεκτήματα των θαλασσινών ειδών ως τροφή με πολύτιμες θρεπτικές αξίες”.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, υπό μελέτη βρίσκονται διάφορα κίνητρα των ψαράδων για καταπολέμηση της πρακτικής αυτής, η οριστική διακοπή της οποίας έχει διατυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο ως σημαντικός στόχος στην πρόταση της Κομισιόν για τη νέα περίοδο προγραμματισμού.
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης