Συνήθως , όταν λέμε ακμή, εννοούμε την ακμή της εφηβείας. Υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι ακμής, όπως η νεογνική ή βρεφική, η επαγγελματική και τέλος η φαρμακευτική ακμή. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που εκδήλωσαν νεογνική ακμή έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν και ακμή στην περίοδο της εφηβείας τους. Η επαγγελματική και η φαρμακευτική ακμή εκδηλώνονται κυρίως σε ενήλικες.
Η εφηβική ακμή εμφανίζεται με την έναρξη της εφηβείας, σε αγόρια και κορίτσια. Εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στους ώμους. Οφείλεται στην επίδραση που ασκούν οι ορμόνες της εφηβείας στους σμηγματογόνους αδένες των περιοχών αυτών με αποτέλεσμα, αυτοί, να υπέρ-λειτουργούν και να παράγουν αυξημένη ποσότητα σμήγματος.
Αν ο πόρος είναι ανοικτός τότε δημιουργούνται μαύρα στίγματα λόγω της οξείδωσης του σμήγματος. Εάν το σμήγμα αυτό παραμείνει στο δέρμα, τότε ,κάποια στιγμή, θα έχουμε λύση της συνέχειας του δέρματος και ανάπτυξη πολλών φλεγμονωδών φλυκταινών.
Η ακμή ανάλογα με την βαρύτητά της μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή βαριά. Η ήπια εντοπίζεται στο πιγούνι , στο μέτωπο και στα μάγουλα. Η μέτρια έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά πιο έντονα σε έκταση και αριθμό. Η βαριά έχει εκτεταμένες βλάβες, κύστεις, οζίδια, φλύκταινες κ.λ.π. Αυτή η ακμή, αν δεν έχει οικογενειακό ιστορικό και αν συνοδεύεται από μη φυσιολογική τριχοφυΐα πρέπει να αντιμετωπισθεί ιατρικά.
Στην ήπια και την μέτρια ακμή είναι απαραίτητο να γίνεται από πολύ νωρίς η εκπαίδευση του παιδιού, τόσο για την τοπική περιποίηση από το ίδιο, με κατάλληλα προϊόντα, που θα το βοηθήσουν στο να ανοίξουν οι πόροι και να μειωθεί η φλεγμονή όσο και με συχνούς καθαρισμούς, σε πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο αισθητικό, ώστε να μην να του αφήσουν μόνιμες βλάβες.
Πολλά έχουν λεχθεί για την επίδραση της διατροφής στην ακμή χωρίς όμως να έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Σίγουρα μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικά λιπαρά θα συμβάλλει στην βελτίωσή της. Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί η εφηβική ακμή τόσο λιγότερα σημάδια θα αφήσει στο δέρμα και την ψυχή του εφήβου.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα γονείς και παιδιά ότι η ακμή της εφηβείας είναι κάτι φυσιολογικό, που δυστυχώς εμφανίζεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού και που μπορεί διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου