11/05/2009 – 20:00

Στη ζωή και το έργο της καταξιωμένης ποιήτριας και ακαδημαϊκού είναι αφιερωμένη η εκδήλωση με τίτλο “Στιγμιότυπα μιας ζωής… από την πορεία της Κικής Δημουλά” που διοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων και την “Τεχνόπολις”. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Όλια Λαζαρίδου, Σοφία Φιλιππίδου, Μηνάς Χατζησάββας καθώς και ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγκιώλης θα απαγγείλουν ποιήματα από την 50χρονη σχεδόν παρουσία της στα ελληνικά γράμματα, ενώ όσοι παραβρεθούν θα μπορέσουν να θαυμάσουν ένα φωτογραφικό εικαστικό πανόραμα από την ζωή της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας, που έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος Ντίνος Πετράτος. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Σταμάτης Κραουνάκης, υπογραμμίζοντας την αντίστοιχη σημασία των ποιημάτων της δημιουργού του “Λίγο του Κόσμου”. 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της “Τεχνόπολις” κ. Φώτης Ιγνατίου. Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο κ. Θανάσης Νιάρχος. 

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά και εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος επί είκοσι πέντε χρόνια, από το 1949 έως το 1974. Στον λογοτεχνικό χώρο πρωτοεμφανίσθηκε το 1952 με τη συλλογή “Ποιήματα”, που λίγο καιρό μετά απέσυρε η ίδια. Έκτοτε έχει εκδώσει έντεκα ακόμη ποιητικές συλλογές που ανάμεσά τους συγκαταλέγονται: “Το λίγο του κόσμου”, “Χαίρε Ποτέ”, “Η εφηβεία της λήθης”, “Ενός λεπτού μαζί”, “Ήχος Απομακρύνσεων”, “Χλόη Θερμοκηπίου”, “Μεταφερθήκαμε Παραπλεύρως”, καθώς και το βιβλίο με πεζά κείμενα “Εκτός Σχεδίου”. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα με έναν ιδιότυπα ανατρεπτικά προσωπικό τρόπο κάνει την φιλοσοφική ποίηση σχεδόν χειροπιαστή, προσωποποιώντας αφηρημένες έννοιες, μέσα από μία πικρή, φιλοπαίγμονα διάθεση. 

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή “Το λίγο του κόσμου” (1972), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή “Χαίρε ποτέ” (1989), το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή “Η εφηβεία της λήθης” (1995), καθώς και το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών για το συνολικό της έργο. 

Η Κική Δημουλά είναι η τρίτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2002), ενώ η Association Capitale Européenne des Littératures έχει ήδη αναγγείλει τη βράβευσή της, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. 

Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Βουλγαρικά, Γερμανικά και Σουηδικά. 

Είσοδος ελεύθερη.

Επικοινωνία: 210 3461589

Τόπος: “Τεχνόπολις”, Αίθουσα “Κωστής Παλαμάς”

Διεύθυνση: Πειραιώς 100, Γκάζι

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης