Ένας δημοσιογράφος, μία κρυφή κάμερα και ένας αξιωματούχος του κόμματος των συντηρητικών στην Βρετανία, με φόντο την πρωθυπουργική κατοικία, στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στρήτ.
Ο δημοσιογράφος «ψαρεύει» τον αξιωματούχο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ένας από τους ταμίες του κόμματος. Ο δημοσιογράφος και οι «συν αυτώ» παρουσιάζονται ως οπαδοί και εν δυνάμει χρηματοδότες του κόμματος, αλλά ζητούν να δειπνήσουν με τον πρωθυπουργό. Ο ταμίας δέχεται, αλλά απαιτεί 200.000 στερλίνες για να τους «επιτραπεί» να διαβούν το κατώφλι της πρωθυπουργικής κατοικίας.
Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται από την εφημερίδα «Sunday Times» του Λονδίνου. Ο ταμίας των «Τόρις» αναγκάζεται να παραιτηθεί. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρνείται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των καλεσμένων του λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπικό ζήτημα. Το σκάνδαλο ξέσπασε και οι συντηρητικοί ψάχνονται για να επουλώσουν την πληγή και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Ο δημοσιογράφος έκανε την δουλειά του χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτει. Την κρυφή κάμερα. Έφερε στην δημοσιότητα μία αποκάλυψη, μέσω της οποίας ξεδιπλώνεται το φαινόμενο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αποκαλύφθηκε επίσης μία από τις πηγές χρηματοδότησης του κόμματος των συντηρητικών, με «μαύρα χρήματα». Ο δημοσιογράφος λειτούργησε όπως έπρεπε, προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Ούτε ο πρωθυπουργός κ. Κάμερον, ούτε το κόμμα των «Τόρις» ούτε οι δικαστές διαμαρτυρήθηκαν για την χρήση κρυφής κάμερας . Δεν υπήρξε δίωξη του δημοσιογράφου ούτε της εφημερίδας ούτε και η αποκάλυψη θεωρείται προϊόν υποκλοπής ώστε να μην λαμβάνεται υπ’ όψιν.
Η οποιαδήποτε σύγκριση με τα δεδομένα που ισχύουν στην Ελλάδα θα ήταν περιττή. Ο δημοσιογράφος θα είχε ήδη διωχθεί και θα είχε ήδη ανακριθεί από τον εισαγγελέα. Θα είχε απαγγελθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για χρήση κρυφής κάμερας και παγίδευση του στελέχους του τάδε κόμματος. Θα είχαν ενεργοποιηθεί όλες οι διατάξεις του περίφημου νόμου Βενιζέλου. Πέραν του ποινικού, ήδη ο αντίστοιχος ταμίας του κόμματος (ο κ. Τσουκάτος ενδεχομένως) θα προετοίμαζε την αγωγή και θα απαιτούσε από τον δημοσιογράφο μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Όσο για την διαπλοκή και την διαφθορά, αν ήταν ζωντανές υπάρξεις θα χασκογελούσαν σαρκαστικά . Η βασιλεία τους ήταν και είναι δεδομένη.
Υφίσταται μία μικρή διαφορά μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Εκεί διατηρούν με προσχήματα αν θέλετε αλλά και με κανόνες μία Δημοκρατία η οποία λειτουργεί, τουλάχιστον ως προς τους θεσμούς και τους μηχανισμούς. Στην Ελλάδα επιβιώνει μία Δημοκρατία χωρίς κανόνες, με ανάπηρους θεσμούς και μόνον με προσχήματα. Στο Λονδίνο ο ταμίας του κόμματος που πιάστηκε στα πράσα παραιτείται και ο πρωθυπουργός δικαιολογείται έστω με ασυναρτησίες. Στην Ελλάδα ο κάθε διαπλεκόμενος ταμίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συστήματος. Είναι… άτρωτος. Όσο μεγαλύτερο είναι το ατόπημα του τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται στα μάτια των αρχηγών του.
Η διαφορά είναι εξής. Η διαπλοκή επιβιώνει παντού. Μόνον που στην Ελλάδα αναπτύσσεται περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά της Ευρώπης. Σε σοβαρά κράτη η δημοσιογραφική αποκάλυψη της διαπλοκής είναι επίτευγμα. Στην Ελλάδα είναι κακούργημα. Στις χώρες των κουτόφραγκων η διαπλοκή υφίσταται έως ότου αποκαλυφθεί και η αποκάλυψη οδηγεί σε τιμωρία. Στην Ελλάδα η διαπλοκή υφίσταται διότι δεν αποκαλύπτεται και αν αποκαλυφθεί δεν τιμωρείται.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ
Υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας υπέβαλε την Κυριακή την παραίτησή του, μετά τις καταγγελίες ότι προσέφερε πρόσβαση στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έναντι ανταλλάγματος ύψους 250.000 λιρών.
Η εφημερίδα «Sunday Times» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, μαγνητοσκοπημένο κρυφά, το οποίο παρουσιάζει τον Πίτερ Κράντας, έναν από τους ταμίες των Τόρις, να κάνει αυτήν την προσφορά σε δημοσιογράφους, τα στοιχεία των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν.
Στην ανακοίνωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ο Κράντας υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους δεν ήταν παρά «κομπασμοί», προσθέτοντας ωστόσο ότι παραιτείται από τη θέση του.
«Λυπούμαι βαθύτατα για τη λανθασμένη εντύπωση που προκάλεσαν οι κομπασμοί μου κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Προφανώς δεν τίθεται θέμα για την ύπαρξη χορηγών ικανών να επηρεάσουν την πολιτική ή να έχουν αδικαιολόγητα πρόσβαση σε πολιτικούς. Για να σκορπίσω κάθε αμφιβολία, δυστυχώς αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου, κάτι που έχει άμεση ισχύ» τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Στο βίντεο ο Κράντας ακούγεται να λέει ότι ένα ποσό γύρω στις 200.000-250.000 λίρες θα έδινε σε κάποιον «πρόσβαση πρώτης κατηγορίας» («Premier League»), καθώς θα του εξασφάλιζε δείπνο με τον Ντέιβιντ Κάμερον και πιθανόν τη δυνατότητα να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική.