Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, την Μόσχα, βρίσκεται από την Παρασκευή ο Διονύσης Αντωνέλλος σε αποστολή της zougla.gr για να μας μεταδώσει της καλύτερες στιγμές από την μεγάλη γιορτή του τραγουδιού.

«Καλησπέρα από την Μόσχα. Μόλις γυρίσαμε από το πάρτι της Χαντισέ, εκπροσώπου της Τουρκίας, αλλά γι αυτό θα μιλήσουμε πιο κάτω. Σήμερα παραμονή της μεγάλης γιορτής για τους Ρώσους, της νίκης τους στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο κατά των Γερμανών το 1945, η πραγματικά τεράστια αυτή πόλη ζει στους ρυθμούς της Eurovision.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα, αν όχι τα πάντα δηλώνουν την παρουσία του πανευρωπαϊκού αυτού διαγωνισμού στην μητρόπολη της παλαιάς Σοβιετικής Ένωσης. Οι Ρώσοι προσπαθούν να δείξουν το καλό πρόσωπο μιας αχανούς χώρας που παλεύει να απελευθερωθεί από τα γρανάζια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πόσο μεγάλη είναι η Μόσχα, πόσο επιβλητική αλλά και πόσο ακριβή – η πιο ακριβή πρωτεύουσα του κόσμου είναι πραγματικά γεγονός, που αν κάποιος δεν το ζήσει δεν μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά εννοούμε. Αυτά τα λίγα για την Μόσχα της καθημερινότητας, την μητρόπολη, την εργατούπολη.

Ας πάμε τώρα στην Μόσχα της Eurovision. Αυτή είναι μια άλλη πόλη. Λαμπερή, ευρωπαϊκή, ευγενική, πλην όμως ιδιαίτερα αυστηρή σε θέματα ασφαλείας. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αμείλικτοι. Αστυνομικοί βρίσκονται παντού. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζουν να σταματήσουν όποιον θεωρούν ότι πρέπει να σταματήσουν και να τον ελέγξουν. Ευγενικά μεν, αλλά όποιον θέλουν να ελέγξουν, τον ελέγχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμείς φτάσαμε σήμερα στην Μόσχα, Παρασκευή, 8 Μαΐου. Βρεθήκαμε στον Press center του Ολυμπίνσκι, όπου θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός και η αλήθεια είναι ότι αφουγκραστήκαμε την ατμόσφαιρα της γιορτής του τραγουδιού που σιγά σιγά πλησιάζει.

Στον πίνακα των ανακοινώσεων όπου ψηφίζουν οι δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τις αποστολές. Ο Σάκης Ρουβάς, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, βρίσκεται στην τρίτη θέση με 827 ψήφους. Μια θέση που λίγο αργότερα θα γίνει τέταρτη.

Ο Σάκης είναι ένα από τα φαβορί και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει ο απλός κόσμος όταν βλέπουν ότι είμαστε από την Ελλάδα. «Σάκης, Σάκης».

Και επανερχόμαστε στο πάρτι της Χαντισέ και της Τουρκίας. Το Dum tek tek, ξεσήκωσε τον κόσμο. Τον έκανε να χορέψει στους γνωστούς ανατολικοδυτικούς ρυθμούς της τουρκικής συμμετοχής. Μια συνταγή που πιάνει γιατί να αλλάξει.

Τι μας έκανε όμως εντύπωση; Πρώτον τα λουκουμάκια που πρόσφεραν στους καλεσμένους κορίτσια ντυμένα χανουμάκια και δεύτερον το ότι όλοι – πραγματικά όλοι μιλούσαν για το χθες. Το προηγούμενο βράδυ, στο πάρτι της Λευκορωσίας gest star ήταν ο Σάκης Ρουβάς. Αυτό ήταν λίγο πολύ γνωστό. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι ακόμα και σήμερα όλοι μιλούν για το πόσο καλό ήταν αυτό το πάρτι και πόσο άρεσε ο Σάκης και αυτό μπορείς να το μάθεις μόνο αν είσαι εδώ. Η μάχη θα είναι σκληρή αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης