Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με την επωνυμία «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» και διακριτικό τίτλο «Ν.Ε.Ο.Ι.» έχει ως βασικό της στόχο να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες, να ενισχύει τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και στα κοινωνικά δρώμενα και τέλος να προάγει την Ευρωπαϊκή συνεργασία και το διάλογο.  Για την επίτευξη του στόχου αυτού τo Σάββατο, 9 Μαΐου, η οργάνωση ΝΕΟΙ στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, πραγματοποιεί στα γραφεία της, συνάντηση με εθελοντές – μέλη της οργάνωσης όπου θα γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για τους στόχους – δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα δικαιώματά μας ως ευαισθητοποιημένοι ΝΕΟΙ Ευρωπαίοι πολίτες.

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. 9 Μαΐου 2009, η Ευρώπη των 27 κρατών-μελών και των 498 εκατομμυρίων πολιτών γιορτάζει έξι δεκαετίες ζωής. Μάλιστα φέτος, με τη διενέργεια Ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου, συμπληρώνονται τρεις δεκαετίες Ευρωεκλογών, αφού το 1979 διεξήχθησαν οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στην αδιαμφισβήτητη οικονομική και ιστορική συγκυρία, η Ευρώπη βρίσκεται  «αντιμέτωπη» με το μέλλον της. Έχοντας την πρωτοφανή δυναμική της επιτυχημένης διεύρυνσης του 2004, κατά την οποία σχεδόν διπλασίασε τα μέλη της, και την ευεργετική πολυφωνία 27 τόσο ίδιων μα και ταυτόχρονα ιδιαίτερων λαών, η Ευρώπη καλείται να αναλάβει δράση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της. Τούτο ενισχύεται επιπλέον και από την ασφάλεια και σταθερότητα που προσφέρει το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας και το Ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης,

Στο εσωτερικό, το στοίχημα είναι η ευρύτερη σύγκλιση: ταχύτερη και ουσιαστικότερη εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών με την κοινοτική, διεύρυνση της ζώνης του Ευρώ για τη δημιουργία μιας ακόμη μεγαλύτερης και πιο ανταγωνιστικής αγοράς ταυτόχρονα με την υιοθέτηση της Συνθήκης Σένγκεν από περισσότερα κράτη-μέλη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών και τη διακίνηση προϊόντων.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Ευρώπη είναι στο πλευρό των πολιτών της, τη στιγμή που καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αλλά και ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και μιας πληθώρας οργανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον τομέα της διατροφής, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επαγρυπνεί για την ασφάλειά τους (EFSA) και την επίτευξη ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών. Ιδιαίτερη είναι και η μέριμνα για τη δημόσια υγεία που εξασφαλίζεται με τη λειτουργία διάφορων οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Έντονο είναι και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Εργασία, αφού στα πλαίσιά της λειτουργούν το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (EUROFOUND), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF), καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA).

Συγχρόνως, η Ευρώπη ευαισθητοποιείται και πρωτοπορεί σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς δραστηριοποιούνται σ’ αυτή το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας. Ειδικότερα, για το θέμα του Περιβάλλοντος, η Ευρώπη πρωτοστατεί για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο αναλαμβάνοντας τη δέσμευση 20-20-20, δηλαδή 20% εξοικονόμηση ενέργειας, 20%  παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το εξωτερικό της, η Ευρώπη αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη, την εδραίωση της ειρήνης και των σχέσεων συνεργασίας με τα άλλα κράτη. Ενδεικτικά, η Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση (EAR) έχει διαθέσει 2,86 δισ. Ευρώ προς τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και την Π.Γ.Δ.Μ. Απώτερος βέβαια σκοπός είναι η επέκταση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως και πέρα των γεωγραφικών ορίων της Ευρώπης, και η προώθηση του Ευρωπαϊκού Οράματος για την εδραίωση της ειρήνης και της συνεργασίας.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των πρωτοβουλιών ήταν πάντοτε ο Ευρωπαίος πολίτης, ο οποίος ωστόσο δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλήρως το σύνολο των δραστηριοτήτων αυτών, αλλά και πολύ περισσότερο τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινότητά του οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο «απομακρυσμένο» κέντρο των Βρυξελλών.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στην Ευρώπη οι νέοι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες: αυξημένη ανασφάλεια, ειδικά όσον αφορά την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την κλιματική αλλαγή, καθώς και έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι νεαρότερες και μελλοντικές γενιές έχουν να αντιμετωπίσουν νέες και σοβαρές προκλήσεις που απορρέουν από την παγκοσμιοποίηση και τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομίας πάνω στα κοινωνικά δικαιώματα και το περιβάλλον. Προσδοκία των νέων είναι ότι αυτά τα απειλητικά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από αυτούς που χαράζουν πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό, γιατί η Ε.Ε. είναι ένα ζωτικό πολιτικό επίπεδο από όπου μπορούν αυτά τα θέματα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αν ενισχυθεί η κοινωνία των πολιτών, και ιδίως των νέων, και συμπεριληφθεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εξέχουσα θέση στις συζητήσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με το μέλλον του οικονομικού και κοινωνικού προτύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κατέχει η ευπρεπής ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό τα κράτη-μέλη οφείλουν να συμπεριλάβουν τις οργανώσεις νεολαίας στη διαδικασία.

Περιβαλλοντικά θέματα, όπως η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη οικονομία είναι κάτι που αφορά όλους μας, ειδικά όμως τους νέους. Προκειμένου αυτά να μπουν στην πρώτη γραμμή και να βρεθούν λύσεις χρειάζεται μια ξεκάθαρη επένδυση στην καθαρή ενέργεια, όπως επίσης και επενδύσεις στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας και μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αν και οι εξωτερικές σχέσεις επηρεάζουν τους Ευρωπαίους στην καθημερινή τους ζωή, εντούτοις αυτές βρίσκονται πολύ μακριά από τους πολίτες, με αποτέλεσμα την έλλειψη του ενδιαφέροντος στο σχηματισμό της εξωτερικής πολιτικής. Επομένως, καθίσταται αναγκαία μία νέα προσέγγιση, με σκοπό να συνδεθεί η εξωτερική πολιτική με την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και ιδίως των νέων. Η συνοχή στην Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική θα δώσει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να μιλά παγκοσμίως με μια φωνή.

Αυτός, ουσιαστικά, είναι και ο σκοπός της Ημέρας της Ευρώπης, την οποία γιορτάζουμε σήμερα. Μια ευκαιρία για την καλύτερη γνωριμία και εξοικείωση με τους θεσμούς και τις λειτουργίες της. Η συνειδητοποίησή τους μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον και τις προοπτικές της Ευρώπης, οι οποίες αφορούν και περνούν μέσα από κάθε Ευρωπαίο πολίτη. 

Για τους δημοσιογράφους:

Καθημερινά η οργάνωση ΝΕΟΙ έρχεται σε επαφή με νέους πολίτες, ακούει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και προσπαθεί μέσα από διάφορες δράσεις μαζί τους να διαμορφώσει μια πραγματικότητα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους, στα θέλω και τα πιστεύω τους. Το έργο της οργάνωσης παρέχεται δωρεάν και υλοποιείται από στελέχη, μέλη, υποστηρικτές, εθελοντές και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που θέλει να συμβάλλει.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2310 384025 & 2310 232418 ή με email info@mkoneoi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης