Για πρώτη φορά ακούστηκε πέρυσι και ελάχιστοι είχαν δώσει τότε σημασία. Ο λόγος για το Electric RaceAbout (E-RΑ).

Από τότε όμως, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει σπάσει δύο παγκόσμια ρεκόρ: έγινε το γρηγορότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον γύρο της πίστας του Nurburgring, το 2011 και τώρα έσπασε και το ρεκόρ ταχύτητας ηλεκτρικού αυτοκινήτου στον πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεκόρ σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 17 του Μάρτη στην παγωμένη λίμνη Ukonjärvi στη Βόρεια Φινλανδία. Το αυτοκίνητο βρέθηκε στα ικανά χέρια του οδηγού δοκιμών, Janne Laitinen, η αποστολή του οποίου ήταν να οδηγήσει σε μια ευθεία ενός χιλιομέτρου και προς τις δύο κατευθύνσεις σε χρόνο κάτω από 6 λεπτά.

Ο Janne Laitinen το κατάφερε, έπιασε τελική ταχύτητα 261,1 χλμ/ώρα, ενώ η μέση ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ήταν 252,9 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, η οργάνωση των ρεκόρ Guinness δεν ήταν παρούσα στην εκδήλωση, με αποτέλεσμα το ρεκόρ να μην καταγραφεί στα σχετικά βιβλία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το E-RΑ -το οποίο φορούσε ελαστικά Hakkapeliitta 7 της Nokian διαστάσεων 225/40/18 -αντλεί την ισχύ του από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, καθένας από τους οποίους έχει τοποθετηθεί σε κάθε τροχό. Οι τέσσερις κινητήρες προσφέρουν συνολικά 378 ίππους.

Το αυτοκίνητο μπορεί να καλύψει απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση.

Όσοι τώρα πιστεύετε ότι το Electric RaceAbout αποτελεί το φιλόδοξο project κάποιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, κάνετε μεγάλο λάθος.

Είναι ένα project της φινλανδικής κυβέρνησης και μεγάλων εταιρειών της χώρας, το οποίο εξελίχθηκε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Institute of Design at Lahti University of Applied Sciences και το Lappeenranta University of Technology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης