Να μην χρησιμοποιούν κάποιοι την κρίση για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη νεολαία, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ανασκευάσει παλαιότερη τοποθέτησή του, ότι, αν και προσωπικά είναι κατά της μερικής ή μειωμένης απασχόλησης μερικές, φορές η πρακτική αυτή είναι καλύτερη από την ανεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνη η τοποθέτηση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και τώρα, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μήνυμα υπέρ της πλήρους απασχόλησης.

Όπως είπε ο Κώστας Καραμανλής, «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη της απασχόλησης και των ευπαθών ομάδων», τονίζοντας ωστόσο τις «αναπόφευκτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας».

Αναφερόμενος σε ορισμένες επιχειρήσεις που προχωρούν σε περιορισμό του χρόνου απασχόλησης, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «αυτό είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη», ωστόσο –όπως είπε- ακόμα χειρότερη είναι η προοπτική της κατάρρευσής τους, πράγμα που θα σήμαινε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η σημερινή συγκυρία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων» και ότι «η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των νόμων και κατόπιν συνεννόησης με τους εργαζόμενους».

«Τα δημόσια οικονομικά χειροτερεύουν σε όλες τις χώρες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν σε όλο τον κόσμο, η Ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «οι επιπτώσεις στη χώρα μας είναι πιο ήπιες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες», γεγονός που, όπως είπε, «μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το βλέπει, όπως μέχρι πολύ πρόσφατα δεν έβλεπε καμία οικονομική κρίση».

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο, που απαιτεί αυτοσυγκράτηση, συνεννόηση και προσήλωση σε σημαντικά ζητήματα.

«Το πιο μεγάλο κρίσιμο πρόβλημα αφορά στην απασχόληση. Πετύχαμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Αλήθεια είναι το γεγονός ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης τα πράγματα άλλαξαν», πρόσθεσε.

“Η ανεργία είναι σε φάση παγκόσμιας έκρηξης, στην Ευρώπη έχει πλήξει πάνω από 4 εκατ. εργαζομένους. Στην Ισπανία ξεπέρασε το 17%, για αυτό και το πιο κρίσιμο πρόβλημα στη χώρα μας αφορά στην απασχόληση”, τόνισε, και απαρίθμησε μία σειρά προγραμμάτων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τη θωράκισή της και ταυτόχρονα για τη στήριξη των ΜμΕ.

Παπαρήγα:Η κρίση παραβάν για τις πολιτικές τού χθες  

Τα προβλήματα δεν προκλήθηκαν από την κρίση, τώρα τελευταία έχει μπει ένα παραβάν στο χθες, στο χθες της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, που με δικό της αίτημα διεξήχθη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα δικαιώματα της νεολαίας.

Αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, η κ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν θα συμμετάσχει ούτε σε μία τροποποίηση άρθρου, που θα διασφαλίζει την κερδοσκοπία.

Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στα οφέλη από την ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ε., η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως το γιατί εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ένωση είναι γνωστό. Επεσήμανε, μάλιστα, πως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ξεκάθαρα ότι η ένταξη στην Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε γαι πολιτικούς λόγους.

Έχουμε την Ε.Ε. και την «κακή» Ελλάδα, παρατήρησε χαρακτηριστικά η γ.γ. του ΚΚΕ, και συμπλήρωσε λέγοντας: “Δεν έχουμε κακούς πολιτικούς γιατί αυτοί εφαρμόζουν με συνέπεια την πολιτική που υπαγορεύει η Ε.Ε.”.

Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα ζήτησε ουσιαστική στήριξη του άνεργου και δωρεάν λαϊκή παιδεία, και όχι απλά δημόσια, γιατί, όπως είπε, τη δημόσια την έχει πληρώσει ακριβά μέχρι σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Παπανδρέου: Θα βρούμε τα χρήματα γιατί θα κόψουμε σπατάλες

«Η αποχωρούσα κυβέρνηση της ΝΔ κληροδοτεί στη νέα γενιά μια οικονομία ύφεσης που τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, έχοντας σπαταλήσει το αναπτυξιακό απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Ρωτά ο κάθε νέος που πήγαν τα ελλείμματα του ελληνικού λαού κ. πρωθυπουργέ», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σήμερα ξέρουμε που πήγανε τα χρήματα του ελληνικού λαού σε φορολογικά δώρα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία»

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για τα «ηθικά βάρη» που κληροδοτούνται στους νέους ,και αναφέρθηκε σε στρεβλά πρότυπα, «πρότυπα της διαφθοράς που αφήνει το συμπέρασμα ότι ο νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού». Μίλησε, επίσης, για το «βάρος των σκανδάλων, για το πρότυπο της πελατειακής αντίληψης και για την καλή γνώση των τεχνικών της απάτης».

Ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη, που αποτελεί στόχο του Κινήματος και «σημαίνει ανάπτυξη νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και ποιότητα ζωής για τη νέα γενιά, καθώς θα φέρουμε ένα νέο χωροταξικό που θα ενισχύει την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά θα προστατεύει παράλληλα το περιβάλλον». Ανάπτυξη νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

«Για μας η εργασία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα για όλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι «ο έλεγχος της αγοράς εργασίας, να συγκρουστούμε με τον παραδοσιακό κρατισμό και τα πελατειακά καθεστώτα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επενδύσει στην παιδεία, «θα βρούμε τα χρήματα γιατί θα κόψουμε σπατάλες, θα κάνουμε σοβαρή ανακατανομή. Ξέρουμε ότι θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες παρόλα αυτά οι δεσμεύσεις μας στη νέα γενιά θα ισχύσουν μέχρι κεραίας μέχρι το τελευταίο ευρώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης