Η ανεργία καλπάζει και η Κομισιόν επιχειρεί να βρει τρόπους να την καταπολεμήσει. Μόνο που οι επιλογές της απειλούν να οδηγήσουν σε μαζική κοινωνική έκρηξη, όπως φοβούνται οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις.

Επί της ουσίας, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δια στόματος Ζοζε Μανουέλ Μπαρόσο είναι η εξής:  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, δουλέψτε λιγότερο, πάρτε μικρότερους μισθούς, ώστε να έχετε όλοι την δυνατότητα να δουλεύετε».

Επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που φαίνεται ότι ζει σε γυάλινο κόσμο.

Επί της ουσίας, η Κομισιόν με το ανακοινωθέν της -γραμμένο κατά τρόπο δυσνόητο- προτείνει τη μείωση ωρών εργασίας και -κατ’ επέκταση- τη μείωση των μισθών, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί του κύμα της ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, θεωρεί ότι είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας.

Μόνο που, ακόμη και οι εθνικές κυβερνήσεις (ειδικά των μεγάλων κρατών) δεν την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, ενώ ο Μπαρόσο είχε προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για την απασχόληση με τη συμμετοχή των 27 ηγετών της ΕΕ, η πρότασή του έπεσε στο κενό. 

Κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, μπλόκαραν την ιδέα εκτιμώντας ότι μια σύνοδος τέτοιου μεγέθους θα δημιουργούσε στην κοινή γνώμη υψηλές προσδοκίες, οι οποίες, αν δεν επαληθευτούν, θα φέρουν την Ευρώπη ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνική κρίση.

Τελικά, συνεδρίασε η κοινοτική τρόικα (τσεχική προεδρία και οι δυο επόμενες, σουηδική και ισπανική), με παρουσία της Κομισιόν και των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων, και με σκοπό να συζητήσουν από κοινού για τον τρόπο που θα σωθούν θέσεις εργασίας ή θα βρεθούν νέες.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου, είναι απαραίτητο «να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και να μη μετατραπεί η προσωρινή απώλεια θέσεων εργασίας σε μακροχρόνια ανεργία», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «τα κράτη – μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να στοχεύσουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Τα συνδικάτα δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις της Ένωσης, προαναγγέλλοντας μια θερμή απάντηση με την πραγματοποίηση τριών πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ξεκινούν, δηλαδή, οι αγώνες πεζοδρομίου από τα  συνδικάτα -τον μοναδικό θεσμό πάνω στον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι εργαζόμενοι.

«Οι προτάσεις είναι πολύ γενικές. Δεν συνυπογράψαμε αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο Τζον Μονκς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων (CΕS), επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μια σθεναρή απάντηση στην κρίση.

Αυξάνεται η ανεργία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, 626.000 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας. Και με δεδομένες τις προβλέψεις, ότι στους προσεχείς δώδεκα μήνες θα χάσουν τη δουλειά τους ακόμη 6,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου.

«Πρέπει να πετύχουμε στον τομέα της απασχόλησης γιατί δεν μπορεί να οικοδομηθεί οικονομική ανάκαμψη στα θεμέλια της κοινωνικής κατάρρευσης», σημείωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη λήξη της συνόδου.

Δεν είναι βέβαιο ότι με την επισήμανση του προέδρου της Κομισιόν συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, κατηγορεί την ΕΕ για «τακτικές πατερναλισμού», υποστηρίζοντας ότι «η απασχόληση δεν δημιουργείται από το κράτος, αλλά από τις επιχειρήσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης