Την πεποίθησή της πως η παγκόσμια οικονομία απομακρύνεται σταδιακά από τα προβλήματα που την ταλάνιζαν από τα τέλη του 2008, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παρατηρεί σημάδια σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη.

«Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βρίσκεται στον δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς και χώρος για σφάλματα πολιτικής», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας της στην πρωτεύουσα της Κίνας, Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ενδείξεις σταθεροποίησης δείχνουν ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης αποδίδουν. Οι οικονομικοί δείκτες στις Η.Π.Α. δημιουργούν αισιοδοξία ενώ η Ε.Ε. έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με τις προσπάθειες που έγιναν για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Χάρη σε αυτές τις συλλογικές προσπάθειες, η παγκόσμια κρίση έκανε ένα βήμα πίσω από το χείλος του κινδύνου και έχουμε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι.
Όμως η αισιοδοξία δεν πρέπει να μας παρασύρει σε μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες οικονομικές και χρηματοοικονομικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε επίσης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στο ευάλωτο χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο βαρύνεται από τα μεγάλα κρατικά και ιδιωτικά χρέη στον ανεπτυγμένο κόσμο, χαρακτηρίζοντάς το γεγονός αυτό «τον πρώτο από τους τρεις μεγάλους κινδύνους» που απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου, που μετατρέπεται σε απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη και ο τρίτος αφορά στο γεγονός πως η δραστηριότητα στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα», κατέληξε.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και των τραπεζών το 2012 ισούνται με περίπου το 23% του ΑΕΠ της Ε.Ε..

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης