Αλαλούμ στην αγορά εργασίας καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), με αφορμή την εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου 4046/2012.

«Θα επαναλάβω ότι στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα οι ‘’κόκκινες γραμμές’’ έγιναν ‘’κόκκινες κορδέλες’’ και κατέληξαν ‘’κόκκινοι κόμποι’’ που πρέπει να λύσουμε» δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Β. Κορκίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε, οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να αποτελούν γρίφο, αφού δεν ξεκαθαρίζεται το εάν η διετής κλαδική σύμβαση του εμπορίου που έληξε στις 31-3-11 και δεν έχει παρέλθει το εξάμηνο της μετενέργειας, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ισχύει μέχρι τις 14-5-12 ή μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και ισχύει μέχρι τις 14-2-13.

Επιπλέον, τονίζει πως δεν έχει αποσαφηνισθεί το εάν για όσες κλαδικές συμβάσεις έληξαν ή καταγγέλθηκαν και πέρασε το εξάμηνο παράτασής τους μετά τη μετατροπή τους σε ατομικές συμβάσεις εάν το ύψος των μειωμένων μισθών θα καθορίζεται με βάση την προηγούμενη ΣΣΕ ή τη νέα μειωμένη ΕΓΣΣΕ.

«Η σύναψη νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 14-5-12 ίσως συμμαζέψει την κατάσταση, διασώσει τα προσχήματα και ίσως περιορίσει τις παρερμηνείες του νόμου, μεταξύ 770.000 μικρομεσαίων εργοδοτών και 2.150.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα» είπε ο κ. Κορκίδης, ο οποίος διευκρίνισε πως η Ε.Σ.Ε.Ε. δεν θα καταγγείλει την κλαδική του εμπορίου και θα ζητήσει από εργοδότες και εργαζομένους να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης