Έντονη είναι η αντίδραση της Αντιπολίτευσης στη Σουηδία ύστερα από τις διαρροές στον ιστότοπο Wikileaks για τον ρόλο της ευρωπαϊκής χώρας σε εξοπλιστικά προγράμματα της Σαουδικής Αραβίας.

Ειδικότερα, η Στοκχόλμη συμφώνησε στην ανέγερση εργοστασίου για την παραγωγή αντιαρματικών βλημάτων για λογαριασμό της αραβικής χώρας βάση μυστικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Σχέδιο Simoom» εκπονήθηκε από την Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών (FOI) σε συνεργασία με το Ριάντ, το οποίο έχει ήδη προμηθευτεί τα τελευταία χρόνια προηγμένους αντιαρματικούς εκτοξευτές BILL 2 κατασκευής της Saab Bofors Dynamics.

«Το γεγονός ότι μια υπηρεσία όπως η FOI εμπλέκεται σε ένα σχέδιο εργοστασίου εξοπλισμών για λογαριασμό μιας δικτατορικής κυβέρνησης όπως της Σαουδικής Αραβίας είναι μοναδικό», σχολίασαν δημοσιογράφοι του κρατικού σταθμού Sveriges Radio ο οποίος προχώρησε στη συγκεκριμένη αποκάλυψη.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της FOI, Jan-Olof Lind, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με αυτή τη χώρα», υποστήριξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας, Sten Tolgfors, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία καταγραφή στα αρχεία του υπουργείου για μια τέτοια συμφωνία».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης