Σε κατάσταση ημιαυτονομίας κήρυξαν την Κυρηναϊκή -την περιοχή της Λιβύης στην οποία βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας- οι φύλαρχοι της περιοχής. «Η περιοχή έκανε την επιλογή του ομοσπονδιακού συστήματος» τονίζουν οι φύλαρχοι στην κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία προστίθεται πως ο Αχμέντ Ζουμπάιρ εξελέγη στην κεφαλή της νέας οντότητας. Το όνομά της είναι Κυρηναϊκή και εκτείνεται από τη μεθόριο με την Αίγυπτο έως τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην τελετή ανακήρυξης της αυτονομίας, στη διάρκεια της οποίας διορίσθηκε και το συμβούλιο που επιφορτίζεται με τη διαχείριση των υποθέσεων της περιοχής, η οποία είχε τεθεί στο περιθώριο κατά τη διάρκεια των 42 ετών που είχε διαρκέσει η εξουσία του Καντάφι. «Το προσωρινό συμβούλιο της Κυρηναϊκής εξέλεξε στην ηγεσία του τον σεΐχη Άχμεντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι, για να διαχειρισθεί τις υποθέσεις της περιοχής και να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τους κατοίκους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο, πάντως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το «σύμβολο της ενότητας της χώρας και νόμιμο αντιπρόσωπο της Λιβύης στις διεθνείς συνόδους κορυφής».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης