Η σωματική άσκηση θα πρέπει να συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει καθοδήγηση για τη μορφή των ασκήσεων και να μην θεωρεί εαυτόν ειδικό η εκάστοτε μανούλα. Σε γενικές γραμμές ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης θεωρούνται ασφαλείς.

Αερόβια άσκηση που περιλαμβάνει βάδισμα, κολύμβηση, τρέξιμο, στατικό ποδήλατο αλλά και ασκήσεις αντίστασης με μπάλες και λάστιχα.Ο γυμναστής πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης για μια έγκυο, θα πρέπει να γνωρίζει τo ιστορικό της εγκύου (πορεία προηγούμενων κυήσεων, επεμβάσεις).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σωματική και την ψυχολογική της κατάσταση.Εξετάσεις αίματος-το μήνα της εγκυμοσύνης.Πιθανές ενοχλήσεις από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι φρόνιμο είναι ο γυμναστής να έρθει σε επαφή με τον γυναικολόγο που την παρακολουθεί για πιθανές συμβουλές.

Αυτό που συστήνεται γενικά είναι, για γυναίκες που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, 15-20 λεπτά αερόβιας άσκησης με ένταση στο 50-60 % της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.Για γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, με ένταση στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής τους συχνότητας.

Σε περίπτωση που οι έγκυες παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 3-4 σετ των 6-8 επαναλήψεων για κάθε άσκηση. Ανάμεσα στα σετ και κατά τη διάρκεια των επαναλήψεων θα πρέπει να υπάρχουν διαλείμματα ξεκούρασης μερικών λεπτών και να καταναλώνουν αρκετό νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης