Την ποινική δίωξη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τέσσερα κακουργήματα ζητεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιάννης Δραγάτσης, στο πόρισμα που συνέταξε για τα επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, επί των ημερών της προεδρίας του στην Proton Bank.

Ο κ. Δραγάτσης, ο οποίος ολοκλήρωσε την έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση, κατέληξε σε πόρισμα 110 σελίδων, το οποίο διαβίβασε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγάτσης ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος συνολικά 28 ατόμων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση των δανειοδοτήσεων από την Proton Bank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, 6 εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας και της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton Bank και 15 ιδιοκτήτες εταιρειών που πήραν τα επίμαχα δάνεια 701 εκατομμυρίων, ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου με 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Επιπλέον, ο κ. Λαυρεντιάδης ζητείται να διωχθεί για υπεξαίρεση 54 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο για το αδίκημα της «άμεσης συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» ζητείται να διωχθούν 6 πρόσωπα, υπάλληλοι της εταιρείας ALAPIS. Δεν ζητείται να απαγγελθεί κατηγορία εις βάρος ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας και παραγωγής ενδυμάτων ELFE A.E., πρώην FASHION BOX A.E. που είχε λάβει δάνειο 19,5 εκατομμυρίων ευρώ και το εξόφλησε άμεσα.

Η δικογραφία, πάντως, διαχωρίστηκε για την εταιρεία Vosivon, με εκπρόσωπο τον επιχειρηματία Μπ. Βωβό και ακόμα 5 άτομα, για την οποία ο εισαγγελέας προτείνει να διαβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών, αφού διαπιστώνει υπόνοιες «χειραγώγησης μετοχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές ωστόσο, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν συνδέεται πουθενά με την υπόθεση Λαυρεντιάδη.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ο επιχειρηματίας δήλωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει συνολικά 51 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της τράπεζας.

Αμέσως μετά την επιστροφή των χρημάτων, ο κ. Λαυρεντιάδης μαζί με τους δικηγόρους του ξεκίνησε και έναν «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων με την τράπεζα, προκειμένου να επιστραφεί μεγαλύτερο ποσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του ήταν να κλείσει η συμφωνία με την τράπεζα πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει την εξάλειψη του αξιοποίνου σε περίπτωση αποκατάστασης της ζημιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, την Τετάρτη οι εκπρόσωποι του επιχειρηματία διαβεβαίωναν πως θα επιστρέψουν 74 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με εγγυητικές το ποσό θα έφτανε τα 100 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο της έρευνας, ο εισαγγελέας προχώρησε στη δέσμευση τριών λογαριασμών που διατηρεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην Ελβετία και συνολικά ανέρχονται σε 160 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο επιχειρηματίας φέρεται να προσπάθησε να «ξεπεράσει» το τραπεζικό σύστημα εκ των έσω και να δανειστεί χρήματα, χωρίς να φαίνεται ότι δανείζεται ο όμιλός του.

Ο εισαγγελέας κάνει λόγο για «μαγειρεμένα στοιχεία» προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εγκριθούν τα δάνεια στις εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του κ. Λαυρεντιάδη, αλλά και για «εικονικές καταστάσεις» που φέρονται να εμφάνιζαν τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., για να πείσουν τα μη εκτελεστικά να υπογράψουν τα δάνεια.

Και όλα αυτά, όπως αναφέρει το πόρισμα, θα έπρεπε να γίνουν εξαιρετικά γρήγορα.

Για αυτό η πίεση που φέρονται ότι ασκούσαν στις διευθύνσεις της τράπεζας ήταν «να γίνουν όλα πολύ σύντομα». Έτσι φαίνεται ότι εγκρίθηκε δάνειο μόλις δύο ημέρες μετά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στις 7 Ιουνίου και το ποσό δόθηκε στις 9 του ίδιου μήνα. Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αναφέρει ότι «χορηγούνταν δάνεια ακόμα και όταν ολοκλήρωνε το πόρισμα ελέγχου η Τράπεζα της Ελλάδας».

Πολλές απ’ τις εταιρείες που έπαιρναν τα δάνεια, τώρα φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδέονται ευθέως με τον επιχειρηματία, με την επωνυμία ομίλου «MIDEAS». Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, πάντως, το υφεσιακό περιβάλλον, καθώς όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010, όταν καμία τράπεζα δεν έδινε δάνεια. Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδια δικαστική πηγή, «η Proton ήταν η αγελάδα που έπρεπε να αρμεχθεί», ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέχρι στιγμής η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς απελευθερώθηκαν δάνεια, ώστε να αγοραστεί το ποσοστό της Proton.

Σύμφωνα με το πόρισμα, εκείνη την περίοδο, έγγραφο της Deutsche Bank μιλούσε για υπέρμετρο δανεισμό της ALAPIS, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2007 ξεκινούσε με 640 εκατομμύρια και μέχρι το 2009 κατέληγε πάνω από 1 δις ευρώ (προστέθηκαν, δηλαδή, άλλα 400 εκατομμύρια).

Σε αυτή τη συγκυρία, σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Λαυρεντιάδης επέλεξε να αγοράσει το 31% της Proton Bank, φέρνοντας εκεί πρόσωπα της εμπιστοσύνης του που «δεν είχαν άμεση σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης