Μεγάλος νικητής της 84ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Kodak Theatre του Λος Άντζελες ήταν η ταινία «Artist», η οποία κέρδισε μεταξύ άλλων το όσκαρ σκηνοθεσίας (Michel Hazanavicius), α’ ανδρικού ρόλου (Jean Dujardin) και καλύτερης ταινίας. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση της ηθοποιού Meryl Streep με το χρυσό αγαλματίδιο α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «The Iron Lady».

Το Hugo του Martin Scorsese κέρδισε συνολικά πέντε βραβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελικά αποτελέσματα:

Όσκαρ φωτογραφίας και σκηνικών – Hugo

Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Hugo

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσκαρ κοστουμιών – The Artist

Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας – A Separation (του Ιρανού Ασγάρ Φαρχαντί)

Β’ γυναικείος ρόλος
– Octavia Spencer – The Help

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φανερά συγκινημένη η ηθοποιός ευχαρίστησε την οικογένειά της στην Αλαμπάμα των Η.Π.Α., τους συντελεστές της ταινίας «Help» καθώς και όλο… σχεδόν τον κόσμο. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή Αφροαμερικανών υπηρετριών σε σπίτια λευκών στις Η.Π.Α. τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι..

«Αυτή η στιγμή για την Octavia αποτελεί αυτό που τελικά είναι τα Όσκαρ» σχολίασε ο Billy Cristal.

Η ηθοποιός δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της ούτε στις δηλώσεις της μετά τη βράβευσή της στο περιθώριο της τελετής.

Δείτε το video…


Όσκαρ καλύτερου μοντάζ
– The girl with dragon tattoo

Όσκαρ μακιγιάζ – The Iron Lady

Όσκαρ sound editing
– Ηugo

Όσκαρ μείξης ήχου
– Hugo

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ
– Undefeated. Το φιλμ καταγράφει την προσπάθεια ενός χαρισματικού εθελοντή προπονητή του ράγκμπι να μεταμορφώσει την ομάδα ενός γυμνασίου, έπειτα από μια καταστροφική χρονιά γεμάτη ήττες.

Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων
– Rango. Την παρουσία των υποψηφιοτήτων στη συγκεκριμένη κατηγορία έκαναν οι Gwyneth Paltrow και Robert Downey Jr, φέρνοντας στον νου εικόνες από τη συνύπαρξή τους στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας «Iron Man».

Όσκαρ ειδικών εφέ – Hugo

Β’ ανδρικός ρόλος – Christopher Plummer – Beginners.

Ο διάσημος ηθοποιός κερδίζει για πρώτη φορά στην μακρόχρονη πορεία του στον χώρο της υποκριτικής το πολυπόθητο αγαλματίδιο και γίνεται έτσι ο γηραιότερος που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο.

Ο 82χρονος ηθοποιός ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά στην ίδια κατηγορία το 2009 για την ερμηνεία του στην ταινία «The Last Station». «Είσαι μόλις δύο χρόνια μεγαλύτερη από εμένα, αγαπητή μου. Πού ήσουν σε όλη μου τη ζωή;» αναρωτήθηκε ο αειθαλής ηθοποιός την ώρα που παραλάμβανε το βραβείο του από τη Melissa Leo, η οποία παρουσίασε τις υποψηφιότητες.

Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης – Ludovic Bource – The Artist. Διά στόματος Penelope Cruz και Owen Wilson.

Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού
– Man or Muppet – The Muppets

Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου
– The Descendants – Alexander Payne, Nat Faxon & Jim Rash. Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο στην ίδια κατηγορία για τον Alexander Payne. Το 2005 είχε τιμηθεί για την ταινία «Sideways».

Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου –  Woody Allen – Midnight in Paris

Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους – The Shore

Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους – Saving Face. Το ντοκιμαντέρ των Daniel Junge & Sharmeen Obaid-Chinoy παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Πακιστάν: τις επιθέσεις με οξύ κατά γυναικών. Η κάμερα ακολουθεί τα βήματα ενός πλαστικού χειρουργού ο οποίος επιστρέφει στη γενέτειρά του, στο Πακιστάν, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γυναίκες που έχουν υποστεί σωματικές βλάβες από επίθεση με οξύ.

Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους – The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore των William Joyce & Brandon Oldenburg

Όσκαρ Σκηνοθεσίας – Michel Hazanavicius – The Artist

«Πρόκειται για μια βωβή ταινία του γαλλικού κινηματογράφου, αν δεν το ξέρετε» τόνισε χαμογελώντας ο Michael Douglas μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Uggie, τον σκύλο» είπε περιχαρής ο σκηνοθέτης.

Είναι η πρώτη βράβευση του Michel Hazanavicius, ο οποίος δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν στο παρελθόν υποψήφιος. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στο Χόλιγουντ μεταξύ του 1927 και του 1932 και εστιάζει στη φθίνουσα πορεία της καριέρας ενός κινηματογραφικού αστέρα του βωβού κινηματογράφου και μιας ανερχόμενης και φιλόδοξης ηθοποιού του ομιλούντος κινηματογράφου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια από τις κορυφαίες στιγμές της λαμπερής βραδιάς ήταν η sexy εμφάνιση της Angelina Jolie, η οποία προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού μέσα στο αμφιθέατρο.

Το σκίσιμο στο μαύρο φόρεμά της άφηνε εκτεθειμένο ανά τακτά χρονικά διαστήματα το καλλίγραμμο πόδι της προς τέρψιν των θαυμαστών της.

Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου – Jean Dujardin – Τhe Artist. Ο διάσημος ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο του από τη Natalie Portman.

«Αγαπώ τη χώρα σας» σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις. Στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελετή της απονομής Όσκαρ το μακρινό 1929 και στη διάρκειά του «μόλις 15 λεπτά», υπογραμμίζοντας πως… «οι καιροί έχουν αλλάξει».


Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου
– Meryl Streep – The Iron Lady

«Πραγματικά πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ανέβω ξανά εδώ πάνω» σημείωσε γελώντας η διάσημη ηθοποιός, πριν ξεκινήσει και αυτή τις ευχαριστίες σε όλους αυτούς που τη βοήθησαν σε αυτή την «ανεξήγητα θαυμάσια καριέρα».



Από την πλευρά του, το κοινό την επιβράβευσε με ένα «ζεστό» χειροκρότημα.

Ο Colin Firth, νικητής του βραβείου α’ ανδρικού ρόλου στην τελετή του 2011, ήταν αυτός που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα. Αφού άνοιξε τον φάκελο, είπε… «Θα χάσει άραγε η Meryl;», για να απαντήσει σχεδόν αμέσως… «Νικητής είναι η Meryl Streep για τη Margaret Thatcher στην ταινία “Iron Lady”».

Καλύτερη ταινία – The Artist. Ο θρίαμβος για την κινηματογραφική ταινία, φόρο τιμής στον βωβό κινηματογράφο, ολοκληρώθηκε.

Διαβάστε επίσης:
Περπατώντας στο «κόκκινο» χαλί, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 01:31
Οι δημοφιλείς των Oscar στο Twitter, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 01:01
Κλούνεϊ – Πιτ: Το Οσκαρικό δίλημμα…, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012, 23:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης