Μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σύφιλης να έχει σημειώσει πτώση στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια, αλλά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) συνεχίζουν να σημειώνουν τεράστια νούμερα, αφού σημειώνονται 19 εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο, με ετήσιο κόστος 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ετήσια αναφορά των κέντρων πρόληψης κι ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ, όπου καταγράφονται τα περιστατικά χλαμυδίων, γονόρροιας και σύφιλης, ανέδειξε την ανομοιογένεια που υπάρχει στην εξάπλωση των νοσημάτων αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές οι Αφρο-αμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι κάτοικοι των ΗΠΑ φαίνεται να νοσούν πιο συχνά από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε σχέση με τους λευκούς. Για παράδειγμα στους 100.000 Αφροαμερικανούς, χλαμύδια θα έχουν οι 1383. Το αντίστοιχο νούμερο είναι 467 για τους ισπανόφωνους και 166 για τους λευκούς. Παρόμοιες είναι οι διαφορές και στην περίπτωση της γονόρροιας και της σύφιλης.

Αυτοί όμως που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι νέοι. Από την ηλικιακή ομάδα 15-24, αν και αποτελεί μόλις το ¼ του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού των ΗΠΑ, προέρχεται το 50% των νέων κρουσμάτων. Τα ΣΜΝ λοιπόν εμφανίζονται πιο συχνά στους νέους, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των νοσημάτων αυτών, εάν μείνουν χωρίς θεραπεία.

Σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου πρόληψης του HIV, της ηπατίτιδας, των ΣΜΝ και της φυματίωσης, παρά τη σύγχρονη γνώση για την αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία, τα ΣΜΝ παραμένουν πρόκληση για τις υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος σημειώνει πως οι διαφορές που παρατηρούνται δεν είναι ζήτημα φυλής, χρώματος, ή κουλτούρας. Αποτυπώνουν όμως την ετερογένεια που υπάρχει αναφορικά με την ασφάλιση υγείας, την επαγγελματική κατάσταση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας. Οι παράγοντες αυτοί έχουν μεγάλη επίπτωση στα άτομα και στις κοινότητες και αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από κάποιο ΣΜΝ, καθώς και της καθυστερημένης διάγνωσής του.

Σύμφωνα με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τη πορεία του κάθε νοσήματος ξεχωριστά, τα κρούσματα της γονόρροιας αυξήθηκαν λίγο, αλλά η συχνότητα εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλή.

Παράλληλα μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί στα νέα κρούσματα λοιμώξεων από χλαμύδια τα τελευταία 20 χρόνια, η οποία βέβαια συμβαδίζει με τις επιστάμενες προσπάθειες προληπτικού και διαγνωστικού ελέγχου. Οι ειδικοί βέβαια λένε πως λιγότερο από τις μισές σεξουαλικά ενεργές γυναίκες εξετάζονται συστηματικά για χλαμύδια.

Αναφορικά με τη σύφιλη το 2010 σημειώθηκε μια μικρή πτώση της τάξεως του 1.6%. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως η πιθανότητα εμφάνισης σύφιλης έχει μειωθεί στις γυναίκες, αλλά έχει αυξηθεί κατά 1.3% στους άνδρες. Τα τελευταία μάλιστα 5 χρόνια τα κρούσματα σύφιλης σε νέους Αφροαμερικανούς άνδρες αυξήθηκε κατά 134%, ενώ παράλληλα σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις ομοφυλόφιλες επαφές σε αυτό τον πληθυσμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί φαίνεται ότι και η συχνότητα των νέων κρουσμάτων HIV έχει αυξηθεί σε αυτόν τον πληθυσμό.

Αν δεν θεραπευτούν, η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Η σύφιλη από την άλλη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες που περιλαμβάνουν βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα.Τέλος τα άτομα που έχουν οποιαδήποτε από αυτά τα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Πηγή: reuters


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης