Η ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Μετώπου εξήγησε την λογική της επιστροφής στο φράγκο.

Την διαβεβαίωση ότι θα είναι υποψήφια στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μόλις αρθεί και ένα τυπικό εμπόδιο, έδωσε σε συνέντευξή της στη France 2 η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Τάχτηκε υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι πολύ μεγάλες ενώ δήλωσε ότι αντιτάσσεται στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, εξαπέλυσε δε επίθεση κατά των δύο βασικών υποψήφιών της και, όπως παρατηρεί ο Monde, προσπάθησε να αποτινάξει την εικόνα ότι είναι απλώς η κόρη του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου ανέφερε καταρχάς ότι δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη τις 500 υπογραφές που χρειάζεται για να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές αν και πλησιάζει σημαντικά στο στόχο.

Όλο και περισσότεροι πολίτες της λένε ότι είναι έτοιμοι να την ψηφίσουν, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν της δίνουν ικανοποιητικά ποσοστά και καθώς η ίδια, γράφει o Monde, δυσκολεύεται να επανεκκινήσει την εκστρατεία της η τηλεοπτική συνέντευξη είναι μία ευκαιρία να το πράξει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως κατηγόρησε τα μεγαλύτερα κόμματα, το UMP και τους Σοσιαλιστές, ότι διατηρούν το καθεστώς των υπογραφών για να ελέγχουν έμμεσα ποιοι θα είναι υποψήφιοι. «Ζούμε σε μία περιορισμένη δημοκρατία («sous-démocratie») δεν υπάρχει αναλογικότητα», παρατήρησε.

Ο Σαρκοζί και ο Ολάντ, τόνισε ακόμη η Λεπέν, έχουν το ίδιο όραμα για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Γάλλους εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλη έμφαση από τους δημοσιογράφους δόθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της Λεπέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογράμμισε η ίδια, οι επιπτώσεις για τους Γάλλους μία εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα -την οποία υποστηρίζει θερμά- δεν θα είναι σημαντικές. «Οι Γάλλοι δεν θα χάσουν ούτε δεκάρα», επισήμανε λέγοντας ότι η ισοτιμία ευρώ και φράγκου πρέπει να είναι 1 προς 1.

Οικονομολόγοι έχουν επισημάνει πάντως ότι σε αυτή την (υποθετική) περίπτωση η υποτίμηση του φράγκου θα ξεπεράσει το 20%, ροκανίζοντας τα εισοδήματα.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τάχτηκε κατά του ESM λέγοντας ότι η ίδια αρνείται να ζητήσει από τους συμπολίτες της να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Κριτική δέχτηκε και για την πρόταση να φορολογηθούν με 3% τα εισαγόμενα προϊόντα, μέτρα που θα αποφέρει, όπως λέει 74 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης