Χιλιάδες βρετανικές λίρες κατάβαλλε σε ιδιωτικό ντετέκτιβ ο όμιλος της «Daily Express»προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες που αφορούσαν διασημότητες, έναν πολιτικό, τη φίλη ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, θύματα εγκληματικών ενεργειών αλλά και τους ιδιοκτήτες δύο αντίπαλων εφημερίδων, όπως αναφέρεται σε αρχεία τα οποία ήταν απόρρητα, μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ο εκδοτικός όμιλος στον οποίο ανήκει η βρετανική εφημερίδα πλήρωνε μια εταιρεία η οποία συνδέεται με τον ιδιωτικό ερευνητή Στιβ Γουίταμορ, επί πολλά χρόνια, αφότου ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο όμιλος της Daily Express ανήκει στον Ρίτσαρντ Ντέσμοντ, τον Λονδρέζο επιχειρηματία που έχει επίσης στην κατοχή του περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια για ενηλίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αρχεία έχουν υποβληθεί στη δικαστική επιτροπή, που εξετάζει τις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης και σε αυτά απαριθμούνται δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες ο όμιλος πλήρωσε τον Γουίταμορ για πληροφορίες που αφορούσαν επώνυμους και ανώνυμους Βρετανούς.

Οι διευθυντές και οι δικηγόροι του ομίλου Express δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν γιατί η εταιρεία χρησιμοποιούσε ιδιωτικούς ντετέκτιβ ή τι έκανε η εφημερίδα με τις πληροφορίες που συγκέντρωνε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το αρχείο δεν αποδεικνύει ότι ο όμιλος, ο Γουίταμορ ή κάποιος άλλος ιδιωτικός ερευνητής έκανε τηλεφωνικές υποκλοπές, ή έκλεψε στοιχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πρακτικές για τις οποίες κατηγορούνται δημοσιογράφοι του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ.
Τον Ιανουάριο ένας δικηγόρος της εφημερίδας Express είχε παραδεχτεί ότι ο όμιλος προσλάμβανε ιδιωτικούς ντετέκτιβ, όταν κατέθεσε στον δικαστή Μπράιαν Λέβεσον ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση να εξετάσει τις μεθόδους των δημοσιογράφων και τις σχέσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης με την αστυνομία και τους πολιτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρχείο που υποβλήθηκε στον Λέβεσον δεν διευκρινίζει, τί είδους πληροφορίες ζητούσε ο εκδοτικός όμιλος από τον Γουίταμορ.

Καταθέτοντας στον Λέβεσον, η δικηγόρος του ομίλου Express Newspapers Νικόλ Πάτερσον είπε ότι από την εσωτερική έρευνα που έκανε η εταιρεία διαπιστώθηκε πως δίνονταν «ελάχιστα χρήματα» στους ιδιωτικούς ντετέκτιβ: συχνά δεν ξεπερνούσαν τις 75 με 100 λίρες για κάθε «αποστολή» που τους ανέθεταν.

Ωστόσο, το πρακτορείο Ρόιτερς υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που εξέτασε δείχνουν πως σε πολλές περιπτώσεις ο όμιλος κατέβαλε πολύ μεγαλύτερα ποσά στην εταιρεία του Γουίταμορ. Τον Αύγουστο του 2004, για παράδειγμα, ο εκδότης πλήρωσε 2.687,81 λίρες (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στην εταιρεία JJ Services του Γουίταμορ για πληροφορίες σχετικά με κάποιον «Μπλάνκετ», πιθανότατα τον Ντέιβιντ Μπλάνκετ που τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για μια υποτιθέμενη σχέση του Μπλάνκετ με την εκδότρια του πολιτικού περιοδικού Spectator.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης