Το σεξουαλικό πρόβλημα ή η σεξουαλική δυσλειτουργία, αναφέρεται σε ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε φάσης του κύκλου της σεξουαλικής ανταπόκρισης που εμποδίζει το άτομο ή το ζευγάρι να βιώσει την ικανοποίηση στη σεξουαλική επαφή.

Ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνή (το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών δηλώνουν κάποιο βαθμό δυσκολίας), είναι ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι διστάζουν να συζητήσουν. Ευτυχώς, οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι θεραπεύσιμες, έτσι είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με τον σύντροφο και το γιατρό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός οργανικού ή ψυχολογικού παράγοντα.

• Οργανικά αίτια. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές ασθένειες, ορμονικές ανισορροπίες, η εμμηνόπαυση, χρόνιες παθήσεις (νεφρική νόσος ή ηπατική ανεπάρκεια), ο αλκοολισμός, τα ναρκωτικά, οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων ( συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντικαταθλιπτικών) μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία.
• Ψυχολογικά αίτια. Αυτά περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος και στρες, την ανησυχία για τη σεξουαλική απόδοση, την οικογενειακή σχέση ή τα προβλήματα που προέρχονται από αυτή, τη κατάθλιψη, αισθήματα ενοχής, καθώς και ένα παρελθοντικό σεξουαλικό τραύμα.

Πώς τα σεξουαλικά προβλήματα πλήττουν τις γυναίκες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

• Αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας. Αυτό συνεπάγεται με έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας ή του ενδιαφέροντος για σεξ. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη επιθυμίας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, τις παθολογικές καταστάσεις και θεραπείες (για παράδειγμα καρκίνος και χημειοθεραπεία), την κατάθλιψη, την εγκυμοσύνη, το στρες και την κούραση. Ο τρόπος ζωής, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας και η καριέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

• Αδυναμία διέγερσης. Για τις γυναίκες, η αδυναμία να υπάρξει διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής συνεπάγεται συχνά με ανεπαρκή λίπανση του κόλπου. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με το άγχος και το στρες. Επιπλέον, οι ερευνητές διερευνούν το πώς τα προβλήματα που επηρεάζουν τη ροή του αίματος από τον κόλπο και την κλειτορίδα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα διέγερσης.

• Έλλειψη οργασμού (ανοργασμία), δηλαδή η απουσία της σεξουαλικής κορύφωσης (οργασμού). Μπορεί να προκληθεί από τη σεξουαλική αποχή, την απειρία, την έλλειψη γνώσης και από ψυχολογικούς παράγοντες (όπως ενοχή, άγχος, στρες) ή εξαιτίας κάποιου σεξουαλικού παρελθοντικού τραύματος ή κακοποίησης. Επίσης ορισμένα φάρμακα ή κάποιες χρόνιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ανοργασμία.

• Επώδυνη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος κατά τη συνουσία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων, όπως ενδομητρίωση, πυελική μάζα, κύστη ωοθηκών, κολπίτιδα, κακή λίπανση, παρουσία ουλώδους ιστού από χειρουργική επέμβαση ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται κολεοσπασμός και προκαλεί ακούσιες συσπάσεις των μυών που περιβάλλουν την είσοδο του κόλπου μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες που φοβούνται ότι η διείσδυση θα είναι επώδυνη, κάτι που μπορεί να πηγάζει από μια σεξουαλική φοβία ή από μια προηγούμενη τραυματική και επώδυνη εμπειρία.

Πώς εντοπίζεται ένα γυναικείο σεξουαλικό πρόβλημα;

Για τη διάγνωση του σεξουαλικού προβλήματος σε μια γυναίκα, ο γιατρός πιθανόν να αρχίσει με μια εξέταση και διεξοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Θα κάνει μια γυναικολογική εξέταση για την αξιολόγηση της υγείας των αναπαραγωγικών οργάνων και τεστ Παπ για να ανιχνεύσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (για τον έλεγχο του HPV). Ο γιατρός μπορεί να κάνει κι άλλες εξετάσεις για να αποκλείσει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να συμβάλει σε κάποια σεξουαλική διαταραχή.

Μια αξιολόγηση της στάσης σας σχετικά με το σεξ, καθώς και άλλων πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν (φόβος, άγχος, σεξουαλικό τραύμα / κακοποίηση, προβλήματα σχέσεων, κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών) θα βοηθήσουν το γιατρό να κατανοήσει τη βασική αιτία του προβλήματος και να δώσει τις κατάλληλες συστάσεις για θεραπεία.

Διαβάστε αύριο πως θεραπεύεται ένα σεξουαλικό πρόβλημα, πως οι ορμόνες επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή και πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό…

Πηγή: webmd

Το άρθρο επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης