«Είμαστε έντονα προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τις δύσκολες στιγμές που διανύει τώρα ο φίλος ελληνικός λαός» αναφέρουν, σε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και άλλα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας, έξι μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τοξικομανών στη Βουλγαρία, με αφορμή φήμες για αναστολή των προγραμμάτων του ελληνικού Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων(ΚΕΘΕΑ).

Στην επιστολή, την οποία αρμόδιοι εκπρόσωποι των βουλγαρικών οργανισμών παρέδωσαν πρόσφατα στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, αναφέρονται τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας και την αίσθηση σεβασμού και εκτίμησης προς τους Έλληνες συναδέλφους μας από το ΚΕΘΕΑ, η ανεκτίμητη υποστήριξη του οποίου έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας στη φροντίδα για τους τοξικομανείς στη Βουλγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεργασία του ΚΕΘΕΑ με τη Βουλγαρία έχει μακρά ιστορία τόσο σε κρατικό επίπεδο, μέσω του βουλγάρικου Υπουργείου Υγείας, όσο και σε απευθείας επαφή με διακεκριμένους Βούλγαρους επαγγελματίες και τοπικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης των τοξικομανών.

Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Έλληνες συναδέλφους από το ΚΕΘΕΑ, από τους οποίους έχουμε διδαχτεί, έχουμε εφαρμόσει τα διδασκόμενα στην πράξη και ακόμα συνεχίζουμε να αποκομίζουμε γνώσεις.

Είναι γεγονός, επίσης, πως δεν εκτιμούμε μόνο στη Βουλγαρία την ελληνική συμβολή -το ΚΕΘΕΑ καταλαμβάνει υψηλή θέση και διεθνώς όντας ένας από τους έξι συμβουλευτικούς οργανισμούς που έχουν διαπιστευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη σε θέματα εθισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνουμε έκκληση σε εσάς, κ. Πρωθυπουργέ όπως και στην ελληνική κυβέρνηση και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες, ώστε να επιβιώσουν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και να συνεχιστεί η συνεργασία μας, η οποία αποτελεί υπόδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Ως επαγγελματίες του κλάδου, σας δηλώνουμε κατηγορηματικά και με απόλυτη πεποίθηση ότι η αναστολή των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ θα έχει πολλαπλό κόστος -όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό, ηθικό, πολιτικό.

Απειλείται το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο ενός έθνους – τα παιδιά και οι νέοι. Ευελπιστούμε πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει στη σωστή προσέγγιση και θα βρεθεί λύση».

Στο μεταξύ τα βουλγαρικά ΜΜΕ έδωσαν σήμερα ευρεία δημοσιότητα στην διεθνή ημέρα αλληλεγγύης για την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης