Λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για αύριο Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου ο ΣΕΚΑ οι εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλα δημόσια έργα στα οποία απασχολούνται έκτακτοι αρχαιολόγοι αναστέλλονται. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παρόλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αντιτίθεται στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου «Για την αντιμετώπιση της Βίας στα Γήπεδα», το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή επί της αρχής και αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, κατ’ άρθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι δεν θα μπορούν να εργαστούν μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών απασχόλησης, στερώντας τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σήμερα ο Σύλλογος, ακόμα και τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση στις όποιες θέσεις προκηρυχθούν. Μέχρι τώρα οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αποκλείονταν από τις προκηρύξεις και από την εργασία μόλις συμπλήρωναν 24 μήνες εργασίας, ενώ η λύση που πρότεινε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ήταν η επέκταση του περιορισμού αυτού στους 60 μήνες.

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αντιτάσσονται επίσης στην παράγραφο του πολυνομοσχεδίου για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι οι αρχαιολόγοι που θα εργάζονται στις σωστικές ανασκαφές στα Μεγάλα Ιδιωτικά Έργα, δεν θα επιλέγονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως γίνεται σήμερα, αλλά από τους ιδιώτες κατασκευαστές.

Κατά την αυριανή απεργία, θα πραγματοποιηθούν στις 12:00 συγκεντρώσεις έξω από τη Βουλή στην Αθήνα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης