Το ραντεβού των πολιτών για τις συγκεντρώσεις κατά του νέου μνημονίου και μέτρων δόθηκε για τις 17.00, αλλά πλήθος κόσμου είχε ήδη συγκεντρωθεί στα κεντρικά σημεία της Αθήνας από τις 16.00.

Λίγο μετά τις 18.00 το κλίμα μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων των ΜΑΤ έγινε έντονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στη Λ. Αμαλίας, στην Πανεπιστημίου και στη Β. Γεωργίου. Επί της Β. Γεωργίου ομάδα διαδηλωτών «ξήλωσε» ψυγεία από περίπτερο, ενώ πλήθος πύρινων οδοφραγμάτων εκτείνονται σε δεκάδες σημεία γύρω από το Σύνταγμα. Ομάδες διαδηλωτών πετούν μολότοφ και οι αστυνομικοί απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Στα στενά πέριξ της πλατείας είναι σε εξέλιξη επεισόδια και κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Ένας άνδρας τραυματίστηκε και έπεσε στο έδαφος αναίσθητος. Στο σημείο έσπευσε ομάδα ειδικών προκειμένου να του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.

Στην οδό Μητροπόλεως, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει ένταση, με τους αστυνομικούς να επιχειρούν την απομάκρυνση διαδηλωτών από το σημείο. Στις 18:37 οι διαδηλωτές εγκλώβισαν μία διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο και πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως στην πλατεία Συντάγματος, στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος. Λόγω των χημικών οι δύο άνδρες αισθάνθηκαν δυσφορία και μεταφέρθηκαν αφενός ο Μίκης Θεροδωράκης από φίλους του, αφετέρου ο Μανώλης Γλέζος στο ιατρείο της Βουλής όπου τον επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξερχόμενος του ιατρείου, ο Μ. Γλέζος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τα μέτρα αφανισμού του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να περάσουν». Από την πλευρά του, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παλέψαμε αγωνιστήκαμε και νικήσαμε και τις δύο φορές. Ο λαός δεν πρόκειται να το βάλει κάτω».

Δείτε τα βίντεο:

Με εκτενή ρεπορτάζ και συνεχείς συνδέσεις τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν τα τεκταινόμενα εντός κι εκτός Βουλής.

Δείτε το βίντεο από το πρακτορείο Reuters:

Δείτε το βίντεο από τη Repubblica:

Διαβάστε επίσης Πεδίο μάχης το Σύνταγμα-Ένας σοβαρά τραυματίας

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης