Αύριο θα καταθέσει ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν σε εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τις άμεσες διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε το 2010 με τους κούρδους αντάρτες.

Ο Φιντάν και δύο υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών (MIT) πρόκειται να καταθέσουν στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας για τις διακλαδώσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που μάχεται από το 1984 εναντίον της κεντρικής εξουσίας, δήλωσε ο Φικρέτ Σετσέν, ένας υψηλόβαθμος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φιντάν είναι γνωστός επειδή διεξήγαγε, κατά πάσα πιθανότητα στο Όσλο και υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, τις πρώτες απ’ ευθείας επαφές με εκπροσώπους του PKK, ενός κινήματος που θεωρείται τρομοκρατικό από την Τουρκία και αριθμό άλλων χωρών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παραδεχθεί πως είχε δώσει εντολή γι’ αυτές τις συνομιλίες με προοπτική να δοθεί μια λύση με διαπραγματεύσεις στη σύγκρουση με το PKK. Σημειώνεται ότι η Τουρκία αρνιόταν για καιρό οποιονδήποτε διάλογο με το PKK.

Όμως το 2009, η ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν ανέλαβε μια πρωτοβουλία «ανοίγματος» με στόχο να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα. Κυκλοφόρησαν επίσης πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για συζητήσεις με το PKK στις οποίες εμπλέκεται ο ιστορικός αρχηγός του κινήματος, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης