Στον αέρα… οι περισσότερες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, οι οποίες συγκεντρώνουν τα πυρά των δικαστικών ενώσεων που ζητούν την απόσυρσή τους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εφετείου της Αθήνας, οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων, απόντων των εκπροσώπων του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτήρισαν «ψευδεπίγραφες» τις εξαγγελίες περί επιτάχυνσης στο ρυθμό της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «υποβάθμισή της», αφού, όπως είπαν, αυτή τη στιγμή λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των λειτουργών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αυτό το φιλότιμο μίλησε ιδιαίτερα ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Χρ. Λυμπερόπουλος ο οποίος αφού ανέφερε τις περικοπές κατά 45% στους μισθούς τους, προανήγγειλε κινητοποιήσεις από 1ης Μαρτίου. Όπως είπε, κανείς δικαστικός υπάλληλος δεν θα παραμένει στις έδρες των δικαστηρίων μετά τις 15.00, αλλά και στο Αυτόφωρο τα Σαββατοκύριακα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι που αύριο θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπως τόνισαν, διά του προέδρου τους είναι αποφασισμένοι ν’ αντιδράσουν στην αντιμετώπιση που έχουν απ’ την κυβέρνηση η οποία τους θεωρεί ως κρατικούς υπαλλήλους ζητώντας τους να εργάζονται «για να επιτελούν το πατριωτικό τους καθήκον».

Απ’ την πλευρά τους, και οι δικαστές ζήτησαν απ’ την κυβέρνηση να βάλει… το χέρι στην τσέπη εξαπολύοντας δριμεία κριτική στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπουν μεταξύ άλλων περικοπή μισθού, μετάθεση δικαστών και στέρηση των δικαστικών διακοπών σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων. «Κάποιες απ’ τις διατάξεις έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τους δικαστές και να δημιουργήσουν σ’ αυτούς τη νοοτροπία υπαλλήλου, όπως αυτή που αναφέρεται στην περικοπή των αδειών του δικαστικού λειτουργού που δεν έχει επεξεργαστεί ικανό αριθμό αποφάσεων. Είναι μέτρα αστυνομικά που δεν προσφέρουν τίποτα», είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ. Αθανασίου που καταχειροκροτήθηκε απ’ τους συγκεντρωμένους, κάποιοι απ’ τους οποίους σχολίασαν «είναι Δ’ Ράιχ».

Οι δικαστές διαπιστώνουν θέματα συνταγματικότητας σε αρκετές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ζητώντας την απόσυρσή τους. «Πριν από 30 χρόνια είχαν προσπαθήσει να περάσουν τις ίδιες διατάξεις επί Αγ. Κουτσόγιωργα αλλά με παρέμβαση του Α. Παπανδρέου είχαν αποσυρθεί. Τώρα το επιχειρούν και πάλι», είπε ο κ. Αθανασίου. Αντίθετοι είναι οι δικαστές, επίσης, στις ρυθμίσεις που αφορούν τις μεταθέσεις συναδέλφων τους πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών στον τόπο όπου έχουν τοποθετηθεί και περικοπή της άδειας μητρότητας των γυναικών δικαστών σε πέντε από εννέα μήνες, που ισχύει για τις υπόλοιπες εργαζόμενες μητέρες. Ζητούν, επίσης ν’ αποσυρθούν οι διατάξεις με τις οποίες περιορίζεται ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκείνες με τις οποίες καταργείται ο ρόλος των ολομελειών των δικαστηρίων ως προς την ψήφιση των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας. Αφήνουν, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, τη μορφή και την έκταση των οποίων θα αποφασίσουν τα Δ.Σ των ενώσεων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη συγκέντρωση, παρέστησαν και χαιρέτισαν, από την πλευρά των κομμάτων, οι κ.κ. Κ. Τζαβάρας (ΝΔ), Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μ. Ζαφειρόπουλος, που δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των δικαστών στις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης