«Με εκτέλεσαν.» Είναι οι τελευταίες προφητικές λέξεις του επιχειρηματία και πρώην δημάρχου Αιγίου, Λεωνίδα Σιαβελή, λίγες μόλις ώρες προτού βρεθεί νεκρός, προδομένος από την καρδιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λέλος Σιαβελής, ιδιοκτήτης εταιρείας οικοδομικών υλικών, άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Μαρτίου και ο θάνατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.

Η zougla.gr μέσα από τις επιστολές του επιχειρηματία, τις οποίες βρήκαν τα παιδιά του επιμελώς κρυμμένες στο γραφείο του, φέρνει σήμερα στο φως τα πραγματικά αίτια του θανάτου του.

Η επιστολή που ακολουθεί συντάχθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2009, περίπου ένα μήνα δηλαδή πριν ο Λέλος Σιαβελής πεθάνει, ο ίδιος εξιστορεί σε λίγες μόνο γραμμές το χρονικό της καταστροφής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την επιστολή αναφέρεται και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, τον οποίο καλεί να δώσει δημοσιότητα στο θέμα του. Πράγμα που έγινε, τόσο μέσα από τη zougla.gr όσο και από τον «ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΥΠΟ».

“01/02/09

· Οι τράπεζες μας εξαπάτησαν!!

· Μας ζήτησαν συναινετικές προσημειώσεις: τις δώσαμε Πειραιώς 200.000
                                                                                       UPO       300.000
                                                                                             
· Μας έδωσαν: Πειραιώς  UPO  150.000

· Βρισκόμαστε χωρίς ούτε 100 ευρώ
  Αγροτική: Χαριστική βολή χωρίς ειδοποίηση (για 100.000 περίπου)

· Τα λάθη και οι κακές εκτιμήσεις είναι δικά μου.

· Οι μαφιόζικες συμπεριφορές είναι των τραπεζών.

· Τα περιουσιακά μας στοιχεία καλύπτουν όλους αυτούς που με εμπιστεύθηκαν –υπέγραφαν επιταγές- και τώρα τους καταστρέφω. Ακόμα και τις τράπεζες καλύπτουν

· Ας γίνουν επιτέλους οι ρυθμίσεις με όποιο τρόπο και ας επιστραφούν οι επιταγές. Η   μέχρι τώρα αναβολή τους μας εξέθεσε.

· Παρακαλώ ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό με γνωρίζει καλά να συστήσει λύση.

· Αγαπητέ Κώστα. Οι τραπεζίτες σε αγνοούν!!

· Τις κρατικές εγγυήσεις τις θεωρούν σαθρές.

· Το πρόβλημά μου το έχουν το 80% των μικρομεσαίων.

· Ασφυξία, έμφραγμα, κλείσιμο, απολύσεις, ανεργία (από εμάς 40).

· Ας πάρει ευρεία δημοσιότητα η περίπτωσή μας.

· Αρκετοί ίσως ωφεληθούν. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος έχει στοιχεία.

· Οι τράπεζες πενήντα χρόνια και πλέον μας καλούσαν και μας… άρμεγαν.

· Τώρα στα δύσκολα και στη γενική κρίση μας δείχνουν το χείριστο εαυτό τους.

· Ζητούν εγγυήσεις και από τα αγέννητα εγγόνια μας.

· Πόσες γενιές επιτέλους θέλουν να ελέγχουν;

Χριστίνα, Δήμο, Μιχάλη: Κουράγιο και ψυχραιμία. Η ζωή για εσάς είναι μπροστά.

Γεράσιμε, Σία, Νίκο: Δε φταίξατε σε τίποτα, αμυνθείτε.

Μακριά από τράπεζες – επιταγές – αλόγιστες υπογραφές και κακούς συνεργάτες.

 

«Ο Θεός είναι μεγάλος»”


Η ιστορία του 76χρονου επιχειρηματία ξεκινά όταν η εταιρεία του σταμάτησε να παράγει, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας.

Οι 36 υπάλληλοί του παρέμεναν απλήρωτοι και αυτό είχε προκαλέσει τεράστιο άγχος στον Λεωνίδα Σιαβελή. Το 2007, μετά τις φωτιές που έπληξαν την περιοχή, το Κράτος δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους επιχειρηματίες της περιοχής. Σύμφωνα με τον «πυρονόμο», για τα μέχρι τότε χρέη τους, οι επιχειρηματίες με μια δεκαετή ρύθμιση μπορούσαν να λάβουν δάνεια χωρίς επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια και με το χαμηλότερο δυνατό για τα επόμενα.

Ο Λεωνίδας Σιαβελής απευθύνθηκε αρχικά στις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόταν. Όμως, τώρα που έπρεπε να τον βοηθήσουν, οι πόρτες τους ήταν κλειστές για τον επιχειρηματία.

Στον εμπαιγμό των τραπεζών αναφέρεται ο επιχειρηματίας στην τελευταία επιστολή που συνέταξε και που δεν πρόλαβε ποτέ να τελειώσει. Δώστε προσοχή στο τέλος του γράμματος του πρώην δημάρχου.

“Δεν σ…”, είναι τα γράμματα που αποτύπωσε στο χαρτί και που ποτέ δεν θα μάθει ο κόσμος και οι δικοί του άνθρωποι τι ήθελε να τους αποκαλύψει.


“Αγγελόπουλος – Τσαλαφός – Σωτήριος
                                        Με εκτέλεσαν

– Η απόφαση του κράτους (πυροδάνεια)

– Δεν ενεργοποιήθηκε από τις τράπεζες πλην «Αχαϊκής»

– Μας ενέπαιζαν. Να καταγγελθούν δημόσια.

– Ας βοηθήσει το κράτος μέσω δανείου όσους άθελά μου παρέσυρα στην καταστροφή.

– Αν με κάποιο τρόπο η δουλειά συνεχιστεί, να δοθούν κάποιες προκαταβολές.

– Ο Τριανταφυλλόπουλος να παρουσιάσει το βίντεο.

– Τα παιδιά μας ιδιαίτερα να προσεχθούν.

– Για όλα φταίω μόνο εγώ και οι κακές εκτιμήσεις μου.

– Στο ταμείο δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ.

– Ζήσαμε, δουλέψαμε σκληρά, προσφέραμε, τελειώσαμε άδοξα.

– Παράδειγμα… προς αποφυγή.
  Μας οφείλουν πολλά χρήματα. Όποιος μπορέσει ας τα διεκδικήσει.

– Xριστίνα, Δήμο, Μιχάλη κουράγιο.

– Γεράσιμε, Σία, Δημήτρη σας στενοχώρησα και σας κούρασα. Μείνετε όρθιοι.

Δεν σ…”


Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή “Κίτρινος Τύπος”, όπου είχε μιλήσει ο πρώην δήμαρχος λίγες ώρες πριν πεθάνει, και το οποίο ζητά στην επιστολή του να δημοσιοποιηθεί.

Ο 76χρονος πίστεψε ότι όλα είχαν χαθεί. Τότε ήταν που εμφανίστηκε οικειοθελώς η «Eurobank», η οποία και «προθυμοποιήθηκε» να δώσει στον επιχειρηματία τα χρήματα που χρειαζόταν για να ορθοποδήσει η επιχείρησή του.

Όμως, τα περασμένα Χριστούγεννα, ο Λεωνίδας Σιαβελής ένιωσε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του. Ενώ είχε εγκριθεί το πολυπόθητο δάνειο, οι εκπρόσωποι της Eurobank τον ενημέρωσαν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούσαν να αναλάβουν ένα τόσο μεγάλο κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό.

Μία από τις επιστολές που βρέθηκαν στο γραφείο του πρώην δημάρχου απευθύνεται στον Κώστα Καραμανλή. Η ερώτηση που κάνει στον πρωθυπουργό συγκλονίζει. “Έναν τραυματία πολέμου, τον σκοτώνουν; Έναν τραυματία στη μάχη των εμπορικών επιχειρήσεων γιατί τον εκτελούν στο κρεματόριο;”


“Αγαπητέ κ. Καραμανλή,

Για τις τράπεζες που ξαφνικά περιορίζουν στο ελάχιστο όρια χρηματοδοτικά που χρόνια λειτουργούν για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει ποινή ούτε έλεγχος. Για τις επιχειρήσεις όμως που δε χρηματοδοτήθηκαν για τις υποχρεώσεις τους υπάρχει το κρεματόριο «Τειρεσίας». Ερωτώ ακόμα: Έναν τραυματία πολέμου, τον σκοτώνουν; Έναν τραυματία στη μάχη των εμπορικών επιχειρήσεων γιατί τον εκτελούν στο κρεματόριο; Εγώ, η οικογένειά μου, η επιχείρησή μας και οι 50 εργαζόμενοι κοντά μας, καταστραφήκαμε. Κατέστρεψα και άλλους. Ας σωθούν με δυναμικά μέτρα οι επόμενοι. Δάνειο εγγυημένο από το κράτος 80% μας το αρνήθηκαν (πυροδάνειο) με τη λογική. «Ποιος λέει ότι το κράτος είναι ισχυρό οικονομικά;» Προσβολή!

Λέλος Σιαβελής,
Τ. Δήμαρχος Αιγίου”


Η άρνηση της Eurobank είχε προκαλέσει τεράστιο άγχος στο Λεωνίδα Σιαβελή. Η καρδιά του 76χρονου επιχειρηματία δεν άντεξε την πίεση και τον πρόδωσε.

Ο Λεωνίδας Σιαβελής μπορεί να πέθανε από φυσικά αίτια, ωστόσο στο τέλος του συνέβαλαν τόσο οι τράπεζες, όσο και το οικονομικό – τραπεζικό κατεστημένο, που δεν δίστασαν να παίξουν με τη ζωή ενός ανθρώπου.

(Πρώτη καταχώρηση: 29 Απριλίου 2009, 11:56)

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης