Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας «κληρώνει» η συνολική δέσμευση της χώρας έναντι του «κουρέματος» του χρέους και της νέας δανειακής συμφωνίας.

Οι δανειστές, αν και παραμένει στον αέρα η συνεδρίαση του Eurogroup, απαιτούν την κατάληξη των παράλληλων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα αλλά και τους ιδιώτες τραπεζίτες το αργότερο έως την Κυριακή. Ταυτόχρονα απαιτούν την έγγραφη δέσμευση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίξουν την κυβέρνηση. Τέλος την Κυριακή και παράλληλα με τα προαναφερθέντα θα δημοσιοποιηθεί και η έκθεση της Τρόικα για την ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πέντε βήματα που θα πρέπει κατά τους δανειστές να υλοποιηθούν έως την Κυριακή είναι:

1) Το προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI
2) Το κείμενο συμφωνίας με την Τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις
3) Η έκθεση της Τρόικα
4) Τις γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων
5) Το πακέτο των εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη.

Το ημερολόγιο των δανειστών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Την Τρίτη, η Κομισιόν θα συναποφασίσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους βασικούς όρους της συμμετοχής του EFSF.

2) Μέχρι την Τετάρτη τα κράτη μέλη θα έχουν εγκρίνει τις διαδικασίες για αύξηση των εγγυήσεων στον EFSF και των σχετικών με το PSI.

3) Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν την οριστική έγκριση στο PSI ενώ η ελληνική Βουλή υιοθετεί τις ρήτρες συλλογικές δράσεις.

4) Την Παρασκευή, προβλέπεται η υπογραφή όλων των βασικών κειμένων από την ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF, δηλαδή: του μνημονίου για τα 30 δισ. ευρώ του PSI, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τη συμφωνία συγχρηματοδότησης.

5) Την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα καταθέτει την προσφορά για το PSI. Η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Μαρτίου.

6) Εκταμίευση δανειακής δόσης προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι του λήγοντος Ομολόγου το αργότερο έως την 20η Μαρτίου.

Η… προετοιμασία

Προκειμένου να επιτευχθεί (;) το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα κυβερνητικοί παράγοντες, σύμβουλοι και πολιτικοί αρχηγοί ενεπλάκησαν και θα εμπλακούν σε μία σειρά από διαβουλεύσεις και ζυμώσεις που αφορούν:

Α) Τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI αλλά και τα θέματα του 13ου, 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση-συγχώνευση οργανισμών στο Δημόσιο . Τα ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με την Τρόικα την Πέμπτη το βράδυ.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο κ. Βενιζέλος νωρίτερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε την κρισιμότητα των επομένων ημερών για την ελληνική οικονομία.

Β) Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομολόγων αλλά και τη νέα δανειακή σύμβαση τα οποία θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει το αργότερο το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν για ακόμα μία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί να είναι πλέον ασφυκτικά. Αυτό γιατί έως την Κυριακή θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να παρουσιαστούν προς έγκριση στο Eurogroup.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης