Ξεκάθαρος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Gérard Longuet, όσον αφορά στο πλάνο αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών θα μειωθεί σταδιακά μέχρι τα τέλη του 2014 για να παραμείνουν στη συνέχεια μόλις 500 εκπαιδευτές στο έδαφος της ασιατικής χώρας.

Σε ομιλία του στις Βρυξέλλες ενώπιον των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφαση της γαλλικής προεδρίας για ανάκληση των μάχιμων δυνάμεων έως τα τέλη του 2013, την ίδια στιγμή που είχε γίνει ήδη γνωστό πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα τηρήσουν κανονικά το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τις Αρχές του Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν επικρίθηκα. Κάθε χώρα το σκέφτεται σοβαρά, διότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στο Αφγανιστάν. Ο διάλογος έχει ανοίξει και οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 21 Μαΐου», εξήγησε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται να αποσύρουμε 1000 στρατιώτες μέσα στο 2012, αφήνοντας 1.400 για να υποστηρίξουν τον αφγανικό στρατό στην Καπίσα. Ο πλήρης έλεγχος θα μεταβιβασθεί στις αφγανικές δυνάμεις μέσα στο 2013. Όσον αφορά σε αυτές στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, θα μειωθούν σταδιακά και μετά τα τέλη του 2014 θα παραμείνουν μόνον στις σχολές 400 με 500 εκπαιδευτές», πρόσθεσε.

«Η ανάκληση των δυνάμεων είναι λογική διότι η κατάσταση σταθεροποιείται στην Καπίσα και ελέγχεται πλέον από τους Αφγανούς στρατιώτες. Υπάρχει πλήρης σύμπτωση απόψεων με τις αφγανικές Αρχές», επεσήμανε επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Leon Panetta, είχε ανακοινώσει τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το «πεδίο της μάχης» και την υιοθέτηση ενός «βοηθητικού ρόλου» στον αφγανικό στρατό.

Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, είχε ανακοινώσει την επίσπευση της αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στη σκιά της δολοφονίας Γάλλων στρατιωτών από Αφγανό οπλίτη.

Διαβάστε επίσης:
Στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012, 06:21
Νωρίτερα η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012, 03:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης