Η Συρία ενίσχυσε σήμερα την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας σε διάφορες περιοχές της χώρας, την ώρα που η αντιπολίτευση τίμησε την επέτειο των 30 χρόνων από τη σφαγή στη Χάμα, δήλωσαν ακτιβιστές.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσαν τις θέσεις τους στην περιοχή Ζαμπάντανι, στα περίχωρα της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το καθεστώς προετοιμάζεται για μία μαζική επίθεση στη Ζαμπάντανι», δήλωσε ο Αϊμάν Ιντλίμπι, ένας σύρος ακτιβιστής, στο Γερμανικό Πρακτορείο.Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σημειωθεί στην πόλη αυτή σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού συριακού στρατού και λιποτακτών.

Μία πηγή από τον Λίβανο που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς επεσήμανε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ ‘Ασαντ είναι αποφασισμένη να “καθαρίσει” όλες τις περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα όπου πιστεύεται ότι κρύβονται εξεγερμένοι και να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας.

Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις και ενίσχυσαν την παρουσία τους και στη Χάμα, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του ‘Ασαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία με 800.000 κατοίκους, είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο για τους σουνίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας.
Η Χάμα ήταν το θέατρο μίας σφαγής, η οποία ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 1982, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν βίαια μία ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του τότε προέδρου Χάφεζ αλ ‘Ασαντ, πατέρα του Μπασάρ.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης