Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Die Buchse der Pandora (1929)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Κουτί της Πανδώρας

Γνωστό επίσης ως: Pandora`s Box, Lulu, Λουλού

Ο Δόκτωρ Σεν, εκδότης μιας σημαντικής εφημερίδας μαγεύεται από την όμορφη ανθοπώλισσα Λούλου. Χωρίς δεύτερη σκέψη την παντρεύεται. Σύντομα από εκεί κι έπειτα η Λούλου δεν μπορεί να τον αντέξει, τον πυροβολεί και διώκεται για το έγκλημά της. Στη συνέχεια ταξιδεύει στο Παρίσι μαζί με τον γιο του Σεν, τον Άλβα και ακόμη ένα φίλο. Αλλά σύντομα η Λούλου πέφτει στα χέρια ενός εκβιαστή ενώ ο Άλβα την εξαπατά επίσης. Για άλλη μια φορά η Λούλου πρέπει να δραπετεύσει, ενώ αυτή τη φορά το καταφύγιό της είναι το Λονδίνο, όπου επιτέλους συναντά το πεπρωμένο της. Γίνεται ιερόδουλη και την παραμονή των Χριστουγέννων βρίσκει το επόμενο θύμα της, τον Τζακ τον αντεροβγάλτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ταινία-σταθμός, με την τραγική ηρωίδα του Βέντεκιντ να βρίσκει την τέλεια ενσάρκωσή της στη μορφή της Αμερικανίδας Λουίζ Μπρουκς!

Ο Παμπστ εντόπισε την Μπρουκς τυχαία, καθώς παρακολουθούσε μια ταινία του Χάουαρντ Χοκς που μόλις είχε έρθει στην Ευρώπη και όπου εκείνη έπαιζε έναν μικρό ρόλο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Ελάχιστες ηθοποιοί έχουν ταυτιστεί με ένα ρόλο σε τέτοιο βαθμό: δεν μπορούμε πλέον να σκεφθούμε τη Λούλου χωρίς να μας έρθει στο μυαλό η απόλυτη εικόνα της Λουίζ Μπρουκς…

Μια από τις καλύτερες Γερμανικές ταινίες του μεσοπολέμου

Ρομαντικό δράμα, Γερμανία, 1929, 133’
Σκηνοθεσία: Georg Wilhelm Pabst, Σενάριο: Ladislaus Vajda, από τα βιλία του Frank Wedekind “Erdgeist” και “Die Büchse der Pandora”, Πρωταγωνιστούν: Louise Brooks, Fritz Kortner, Francis Lederer

The Descendants (2011)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Απόγονοι

Ο Ματ Κινγκ είναι ένας αδιάφορος σύζυγος και πατέρας δύο κοριτσιών, που αναγκάζεται να επανεξετάσει το παρελθόν και να δει το μέλλον με διαφορετική ματιά όταν συμβαίνει στη σύζυγο του ένα ατύχημα με σκάφος. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία μιας εγκάρδιας σχέσης του Ματ με τις κόρες του, ενώ ταυτόχρονα παλεύει με την απόφαση να πουλήσει μια ακίνητη περιουσία της οικογένειας.

Underworld Awakening (2012)

Γνωστό επίσης ως: Underworld 4: New Dawn

Μια ταινία των ΜΑΝΣ ΜΑΡΛΙΝΤ & ΜΠΙΟΡΝ ΣΤΑΪΝ

Η Κέιτ Μπέκινσεϊλ επιστρέφει δριμύτερη στο ρόλο που την ανέδειξε σε δυναμική όσο και σέξι ηρωίδα ταινιών δράσης, αποφασισμένη να δείξει σε όλους ποιος είναι το… αφεντικό του franchise! Το δεύτερο αυτό sequel του «Underworld», το οποίο γυρίζεται σε 3D, αναμένεται να είναι και το πλέον συναρπαστικό της σειράς, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του σεναριογράφου Τζον Λάβιν, στόχος των δημιουργών του φιλμ είναι να ικανοποιήσουν απόλυτα τους fans και παράλληλα να προσελκύσουν ορδές νέων θεατών. Ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων ταινιών, Λεν Γουάιζμαν, εδώ εκτελεί χρέη παραγωγού, παραδίδοντας τη σκηνοθετική σκυτάλη στους ανερχόμενους Σουηδούς κινηματογραφιστές Μανς Μάρλιντ, Μπιόρν Στάιν, οι οποίοι πρόσφατα μας έδωσαν το αγωνιώδες μεταφυσικό θρίλερ «Το Άσυλο», με πρωταγωνίστρια την Τζούλιαν Μουρ.

Η Σελίν, η ατρόμητη βαμπίρα-πολεμιστής ξυπνά από κώμα έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια, για να ανακαλύψει πως έχει αποκτήσει μια κόρη, τη Νίσα, από τη σχέση της με τον Μάικλ. Μόνο που, το γεγονός πως η 14χρονη κοπέλα έχει κληρονομήσει τις ικανότητες του πατέρα της, ο οποίος ήταν υβρίδιο λυκανθρώπου και βαμπίρ, την καθιστά περιζήτητη από την επιστημονική ομάδα της BioCom, που χρειάζεται το DNA της για να δημιουργήσει πανίσχυρους λυκανθρώπους, τους οποίους και σκοπεύει να εξαπολύσει ενάντια στους βρικόλακες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ανθρωπότητα, η οποία έχει πλέον ανακαλύψει την ύπαρξη των βαμπίρ και των λυκανθρώπων, αποφασίζει να κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στις δύο πανάρχαιες αυτές φυλές…

Στενά Περιθώρια

Man On A Ledge

Ο Νικ Κάσιντι ήταν ένας τίμιος αστυνομικός. Τώρα βρίσκεται στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και αναζητά απεγνωσμένα την πρώτη ευκαιρία για να αποδράσει. Λίγες ώρες αργότερα, στέκεται όρθιος στο περβάζι ενός παραθύρου, φρεσκοξυρισμένος και φορώντας ένα ακριβό κοστούμι, έχοντας από κάτω του την πόλη της Νέας Υόρκης. Ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο δρόμο, η αστυνομία περιφρουρεί την περιοχή και ικανοποιεί την απαίτηση του Νικ να μιλήσει με την αστυνομική μεσολαβήτρια Λίντια Άντερσον. Η Λίντια όμως δε γνωρίζει πως η ίδια αποτελεί κομμάτι του σπουδαίου σχεδίου του Νικ, ενός σχεδίου που θα μπορούσε ίσως να δώσει και στους δυο μια δεύτερη ευκαιρία.
Γεμάτη έξυπνες ανατροπές, η ταινία είναι ένα γρήγορο θρίλερ με έντονους ρυθμούς, όπου πρωταγωνιστούν οι Σαμ Ουόρθινγκτον (“Avatar”), Ελίζαμπεθ Μπανκς (“The Next Three Days”), Τζέιμι Μπελ (“The Eagle”) και Εντ Χάρις (“The Way Back”).

Παράδεισος (2011)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Paradise

Μία ταινία του Παναγιώτη Φαφούτη.

Ένα Σαββατοκύριακο, μέσα στο χάος και στα χρώματα του καρναβαλιού, στα εκτυφλωτικά φώτα και στα φανταχτερά άρματα, τέσσερα ζευγάρια προσπαθούν να βρουν τον παράδεισό τους. Η Μαρίνα γυρίζει στην Πάτρα αποφασισμένη να ζήσει με το Μιχάλη, ο Νίκος προσπαθεί να εκδηλώσει το πάθος του για τον Σωκράτη ενώ τρέμει την απόρριψη, η Ευγενία αντιμετωπίζει την κριτική της κόρης της για την καινούργια της ζωή μετά το χωρισμό και ο Ηλίας επιχειρεί την τελευταία προσπάθεια επανασύνδεσης με την πρώην γυναίκα του. Ο έρωτας και τα ερωτηματικά για τη συντροφικότητα αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ο σκηνοθέτης οργανώνει ένα πάρτυ. Η μουσική κυριαρχεί και καθοδηγεί τα συναισθήματα. Οι πρωταγωνιστές, φορώντας τις αποκριάτικες μάσκες, απελευθερώνονται και φτάνουν στα όριά τους. Πίσω από αυτές μπορούν επιτέλους να είναι αληθινοί.

Μέσα στην «κολασμένη» ατμόσφαιρα της αποκριάς, όλοι διεκδικούν το συναισθηματικό τους Παράδεισο…

Champions: Μια Αστεία Ιστορία (2011)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Champions: A Comic Tale

Το θέμα της κινηματογραφικής παιδείας αποτέλεσε γόρδιο δεσμό για πολλά χρόνια στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης μια σοβαρής κρατικής σχολής κινηματογράφου. Ξεκινώντας το 1950, από την εποχή του Σταυράκου, μέχρι τις μέρες μας, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να διερευνήσει το φλέγον αυτό ζήτημα μέσα από τον διάλογο μεταξύ των ανθρώπων που ασχολήθηκαν και ασχολούνται. Ανάμεσά τους οι: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Ντίνος Κατσουρίδης, Μιχάλης Κακογιάννης, Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Ζαχαρίας, Werner Herzog, Emir Kusturica, Fatih Akin.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης