Ρεπορτάζ: Κατερίνα Σεφερλή-Φίλιππος Καραμέτος
Από τη Χαλκιδική μέχρι και την Κρήτη έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα απανωτά περιστατικά εμφάνισης του κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού, το οποίο καταστρέφει ολοκληρωτικά τα φοινικόδεντρα.
Μάλιστα, οι ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε η zougla.gr τόνισαν ότι ολοένα και αυξάνονται οι αναφορές για το κόκκινο σκαθάρι ή αλλιώς «Rhynchophorus ferrugineus».
Προς το παρόν, το ξενόφερτο αυτό έντομο έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στα χωριά Ποσείδι, Φούρκα, Καλλάνδρα και Μόλα Καλύβα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμοδίους, το καλοκαίρι θα φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, καθώς τώρα, λόγω των καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, δεν είναι αισθητή.
«Το φαινόμενο θα προχωρήσει, απλώς προσπαθούμε με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων να το περιορίσουμε. Το καλοκαίρι θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος, όταν θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους φοίνικες να καταρρέουν» δήλωσε στη zougla.gr ο προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Κώστας Τερτιβανίδης.
Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr
Σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι ιδιώτες για το τι πρέπει να πράξουν όσον αφορά στον περιορισμό του εντόμου, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής πραγματοποίησε ειδικό σεμινάριο.
Επίσης επικοινωνήσαμε και με την υπεύθυνη γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης.
Μας πληροφόρησε ότι το ίδιο φαινόμενο υφίσταται εδώ και χρόνια στην Κρήτη με πληγείσες από το σκαθάρι τις περιοχές Αγ. Νικολάου και Ιεράπετρας. Το φαινόμενο του γνωστού πλέον κόκκινου σκαθαριού ευτυχώς ακόμα δεν έχει κάνει έντονη την παρουσία του στην περιοχή του Φοινικοδάσους Βάι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του τμήματος.
Τέλος, μολονότι έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης όλων των περιοχών, αφού, εξυγιαίνοντας τη μία περιοχή, το φαινόμενο μεταφέρεται στην άλλη και ούτω καθ’ εξής. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη μια πιο συντονισμένη προσέγγιση και επίλυση του θέματος, άλλα λόγω οικονομικής κρίσης τα αρμόδια υπουργεία φαίνεται να μην μπορούν να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα, δήλωσε η υπεύθυνη του τμήματος σχετικά.
Η απειλή της καταστροφής από πυρκαγιά του φοινικοδάσους αλλά και η φθορά που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι των φοινίκων, όπως σε αντίστοιχα δέντρα τέτοιου είδους, οδήγησαν την Πολιτεία να πάρει μέτρα για την προστασία του.
Η χρηματοδότηση
Το Ταμείο Δασών, που εντάσσεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χρηματοδοτεί με 400.000 ευρώ δασοτεχνικά έργα που έχουν να κάνουν με τη γενική -από ό,τι φαίνεται- εικόνα και όχι μόνο με την προστασία του φοινικοδάσους Βάι, αφού ως στόχο έχουν την επέκταση της αναδάσωσής του και την οργάνωση της επισκεψιμότητάς του.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο προσανατολίζεται στον έλεγχο των φοινικοειδών για προσβολές από έντομα και στην αντιμετώπιση αυτών με χημικά σε ακτίνα 20 χλμ. από το φοινικόδασος. Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία, τα μονοπάτια που υπάρχουν στο φοινικόδασος θα μετατραπούν σε οδικό δίκτυο. Ακόμη θα γίνει διαμόρφωση στους τάφρους, στη βλάστηση αλλά και κλάδεμα στους θάμνους.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας υπογραμμίζουν πως το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα, και καλούν την Πολιτεία να μην προχωρήσει στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά να προηγηθεί μια αναλυτική μελέτη. Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση για διάνοιξη δρόμου μήκους δύο χιλιομέτρων, η οποία, για να υλοποιηθεί, θα προκαλέσει την αφαίρεση της «ανταγωνιστικής βλάστησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Οι ζημιές
Οι ζημιές που προξενεί το κόκκινο σκαθάρι, το οποίο κατάγεται από την Ασία και θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, προκαλούν ανησυχία τόσο σε παραγωγούς και εισαγωγείς όσο και σε ιδιώτες, κυρίως σε επιχειρηματίες με ξενοδοχειακές μονάδες όπου έχουν φυτευτεί πολλά φοινικοειδή.
Μέτρα αντιμετώπισης
Στη Χαλκιδική υπάρχουν πάνω από 30.000 φοινικόδεντρα. Από τους ειδικούς δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο κλαδέματος, καθώς και λεπτομερείς συστάσεις για την ασφαλή κοπή των δέντρων. Ακόμη, περιγράφηκαν οι μέθοδοι αντιμετώπισης με βιολογικά και χημικά μέσα καθώς και η νομοθεσία που διέπει τα παραπάνω σκευάσματα.
Για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου έχουν εγκριθεί κατ’ εξαίρεση εντομοκτόνα, τα προσβλημένα δένδρα κόβονται, τυλίγονται με πυκνό δίχτυ ή πλαστικό και καίγονται ή θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.
Aκούστε τι δήλωσαν οι ειδικοί
Επιπλέον, προβλέπεται η υποχρεωτική διακίνηση των φοινικοειδών με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, ενώ συνιστάται η άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα για την προστασία δενδροστοιχιών, ιστορικών χώρων και χώρων ιδιαίτερης αισθητικής.
Υπενθυμίζεται ότι το κλάδεμα των ευαίσθητων στην προσβολή φοινικόδενδρων (Phoenix canariensis κ. άλ.) από το κόκκινο σκαθάρι «Rhynchophorus ferrugineus» πρέπει να γίνεται τη χειμερινή περίοδο με επάλειψη των τομών με εγκεκριμένο εντομοκτόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε περίπτωση εντοπισμού προσβλημένου δένδρου, επιβάλλεται υποχρεωτικά η λήψη μέτρων, όπως κοπή, περιτύλιξη, ταφή κ.λπ..
Διαβάστε επίσης: