Το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αλλά και το αποτέλεσμα των συζητήσεων για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI), που θα «ελαφρύνει» το δημόσιο χρέος, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Οι επικεφαλής των δανειστών επανήλθαν στην Αθήνα και συναντώνται ήδη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως τις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία η χώρα μας θα πρέπει να παρουσιάσει το προσωρινό Μνημόνιο. Καθώς, με βάση το προσωρινό μνημόνιο, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 60 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του PSI καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι για το 2011 θα διαμορφωθεί μεν κάτω από το 10% του Α.Ε.Π., αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο του αναθεωρημένου στόχου για 9% του Α.Ε.Π.. Στο σκέλος της ανάπτυξης, ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών μιλούν πλέον για ύφεση 6% το 2011 (αντί για 5,5% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό), ενώ για το τρέχον έτος οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ύφεση της τάξεως του 3,8%, αντί για 2,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Μάλιστα, οι ίδιοι πιστεύουν ότι και το 2013 θα υπάρχουν στην ελληνική οικονομία αρνητικοί ρυθμοί (εκτιμάται ύφεση της τάξεως του 0,5%) και ότι η ανάκαμψη αναβάλλεται για το 2014.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης