Το εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) επέλεξε ως μοναδική υποψήφια για τη γενική διεύθυνση του οργανισμού τη νυν επικεφαλής του, τη Μάργκαρετ Τσαν, για ακόμη μία πενταετή θητεία, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το όνομα της Τσαν, της 64χρονης Κινέζας γιατρού και εμπειρογνώμονα της υγείας, είχε προτείνει η χώρα της τον περασμένο Νοέμβριο.

Η πρόταση του εκτελεστικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι 34 χωρών, αναμένεται να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ, που έχει 194 χώρες μέλη και συνεδριάζει από τις 21 έως τις 26 του προσεχούς Μαΐου στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τσαν είπε ότι προτίθεται να επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των εθνικών συστημάτων υγείας, κρίνοντας ότι αυτό συνιστά έναν τρόπο βελτίωσης του τομέα της υγείας και καταπολέμησης της φτώχειας.

Η ίδια επιδιώκει επίσης την παροχή βοήθειας στις χώρες για την προετοιμασία πανδημιών παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα επακόλουθο της επίμαχης διαχείρισης του ΠΟΥ το 2009 της γρίπης των χοίρων, της πανδημίας που αποδείχθηκε λιγότερο σοβαρή από αυτό που προβλεπόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής πέρυσι, ο ΠΟΥ διαχειρίσθηκε καλά τη συνολική κατάσταση, αλλά είχε δώσει αντιφατικές εξηγήσεις, όσον αφορά στη σοβαρότητα της πανδημίας.

Η επιτροπή προέτρεπε τον ΠΟΥ να βοηθά τις χώρες να αναβαθμίζουν την ικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων στην υγεία.

Η Μάργκαρετ Τσαν, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ από τον Νοέμβριο του 2006, γεννήθηκε το 1947 στο Χονγκ Κονγκ. Είχε διατελέσει επίσης επικεφαλής του τομέα υγείας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, πριν ενταχθεί το 2003 στον διεθνή οργανισμό ως ανώτερη αξιωματούχος.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης