Στον αριθμό ρεκόρ των 366 δισεκατομμυρίων δολαρίων (256 εκατ. ευρώ) ανήλθαν πέρυσι οι οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν εξαιτίας φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ο.Η.Ε., όπως αυτή προκύπτει από την ετήσια μελέτη του Οργανισμού για το συγκεκριμένο θέμα.
Το 2011, ο Ο.Η.Ε. κατέγραψε 302 φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν τον θάνατο 29.782 ανθρώπων, ενώ επλήγησαν σχεδόν 206 εκατομμύρια άνθρωποι και προκλήθηκαν οικονομικές ζημιές σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι ανθρώπινες απώλειες στην ευρεία πλειονότητά τους εξαιτίας των σεισμών ανήλθαν σε 20.943 (εκ των οποίων οι 19.846 στην Ιαπωνία) σε σύνολο 29.782 θυμάτων. Ο σεισμός που συγκλόνισε την Ιαπωνία τον Μάρτιο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο (210 δισεκατομμύρια δολάρια) στις οικονομικές απώλειες.
«Ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε, θυμίζει σε όλους εμάς ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε τα μαθήματα της ιστορίας» δήλωσε η διευθύντρια της Διεθνούς Στρατηγικής Πρόληψης των Φυσικών Καταστροφών του Ο.Η.Ε. (UNISDR), Μαργκαρέτα Βάλστρεμ, σε ανακοίνωση.
«Οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά την πιθανότητα να πληγούν ξανά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις» πρόσθεσε.
Η τελευταία χρονιά που οι οικονομικές απώλειες ανέρχονταν σε ύψος ρεκόρ ήταν το 2005, με 243 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του Ο.Η.Ε και του Κέντρου Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών (CRED) του Πανεπιστημίου της Λουβέν, στο Βέλγιο.
Τα στατιστικά στοιχεία του Ο.Η.Ε. είναι όμοια με τα στοιχεία της αντασφαλιστικής εταιρείας Swiss Re που εκτίμησε ότι οι ζημιές που καταγράφηκαν το 2011 παγκοσμίως ανήλθαν σε 350 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο δαπανηρή χρονιά για τον κλάδο αυτό, μετά το 2005.
Η χρονιά εκείνη σημαδεύτηκε από πολλούς κυκλώνες, όπως οι Κατρίνα, Βίλμα, Ρίτα, που προκάλεσαν δαπάνες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Το 2011, εκτός από τους σεισμούς στην Ιαπωνία, την Τουρκία και τη Νέα Ζηλανδία, μεγάλες πλημμύρες σάρωσαν στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία, που αύξησαν τις οικονομικές ζημιές, όπως και οι κυκλώνες στις Η.Π.Α..
«Οι φυσικές καταστροφές το 2011 έδειξαν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως και οι χώρες μεσαίου εισοδήματος δεν προστατεύονται από τις καταστροφές» δήλωσε η διευθύντρια του CRED Ντεμπαρατί Γκούχα – Σαπίρ σε συνέντευξη Τύπου.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι οικονομικές απώλειες δεν είναι ο μόνος τρόπος για την αποτίμηση των συνεπειών των καταστροφών, τονίζοντας τις επιπτώσεις στην υγεία που υφίστανται οι πληγέντες πληθυσμοί, κυρίως κατά τη διάρκεια των πλημμυρών.
«Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά, θύματα των πλημμυρών, είναι πιο ευάλωτα στις αναπνευστικές νόσους» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι οι «πλημμύρες είναι η καταστροφή που μπορεί όσο το δυνατό περισσότερο να προληφθεί».
Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας