Η μόλυνση με παρβοϊό είναι γενικά μια ελαφριάς μορφής παροδική ίωση που παθαίνουν πολλά παιδιά. Η πάθηση από παρβοϊό καλείται «Πέμπτη Νόσος» και συνήθως περιλαμβάνει πυρετό, εξάνθημα και πρησμένους αδένες – όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες παιδικές ασθένειες. Ένα χαρακτηριστικό της «Πέμπτης Νόσου» είναι το έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα του παιδιού, σαν να έχει υποστεί χαστούκι.

Παρ’ όλα αυτά, η λοίμωξη με παρβοϊό μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το έμβρυο είναι εκείνο που μπορεί να επιβαρυνθεί από τη μόλυνση, ενώ η μέλλουσα μαμά γενικά δεν υποφέρει παραπάνω από μια απλή ίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συχνότερο πρόβλημα είναι η εκδήλωση σοβαρής αναιμίας στο έμβρυο μερικές εβδομάδες μετά από τη μόλυνση της μητέρας με παρβοϊό. Η αναιμία αυτή, εφόσον δεν θεραπευτεί, προκαλεί γενικευμένο οίδημα στο έμβρυο και σοβαρού βαθμού καρδιακή ανεπάρκεια και, πολλές φορές, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα στη μήτρα. Αν και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο διαμέσου του πλακούντα αυξάνεται όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη, τα σοβαρότερα επεισόδια αναιμίας του εμβρύου συμβαίνουν στο 1ο μισό της κύησης.

Αν μια έγκυος εμφανίσει εξάνθημα, τότε πρέπει να κάνει εξέταση αίματος για παρβοϊό, καθώς και για ορισμένες άλλες ιώσεις. Αν η εξέταση δείξει ότι έχει περάσει παλιά τον ιό, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο. Αν η γυναίκα είναι θετική για πρόσφατη λοίμωξη, τότε καλό είναι να παραπεμφθεί σε γιατρό εμβρυομητρικής ιατρικής, προκειμένου να ξεκινήσει μια διαδικασία παρακολούθησης με διαδοχικά υπερηχογραφήματα.

Υπ’ όψιν ότι τα υπερηχογραφήματα αυτά ψάχνουν για ειδικές μετρήσεις που μπορεί να αποκαλύψουν αναιμία στο έμβρυο. Υπάρχει η δυνατότητα μετάγγισης του εμβρύου μέσα στη μήτρα, που ελαττώνει σημαντικά τη συχνότητα θανάτου. Κάτι τέτοιο, γενικά, χρειάζεται να γίνεται επαναλαμβανόμενα μέχρι τη γέννηση του εμβρύου, η οποία κατά κανόνα προγραμματίζεται νωρίτερα από την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης