Σε μια προσπάθεια να αλλάξει την εικόνα του πολιτικού ο οποίος χαρακτηρίζεται από την εσωστρέφεια και την αντιπαλότητα απέναντι σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού, Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εξήγησε πως θα τερματίσει την κυριαρχία των μονοπωλίων, προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό, χωρίς όμως να υπάρχει έντονη η παρεμβατικότητα του Δημοσίου τομέα, στην περίπτωση που νικήσει στις εκλογές της 1ης Ιουλίου.
Παράλληλα, υποσχέθηκε να πιέσει τις ξένες μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρίες να καταβάλλουν φόρους, ενισχύοντας παράλληλα τους μισθούς.
«Στο Μεξικό πληρώνουμε περισσότερα για οικοδομικά υλικά, τηλεπικοινωνίες, επιτόκια δανεισμού από ό,τι οπουδήποτε αλλού. Όλα αυτά θα διορθωθούν», πρόσθεσε.
Ο Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιδιώκει να μεταβάλει την εικόνα του προσεγγίζοντας επιχειρηματίες και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Υποστηρίζει μάλιστα πως ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε τομείς όπου κυριαρχούν άλλοι, κίνηση που θα οδηγήσει στην ευημερία μεγάλου τμήματος του πληθυσμού το οποίο πλήττεται από τη φτώχεια.
Η παραγωγή πολλών προϊόντων και η παροχή αρκετών υπηρεσιών (από τα τρόφιμα και το σκυρόδεμα ως την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και την τηλεόραση) ελέγχονται από ελάχιστα νομικά και φυσικά πρόσωπα στο Μεξικό, με τους οικονομικούς αναλυτές να τονίζουν πως η έλλειψη ανταγωνισμού αποτελεί τροχοπέδη για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική.
Στη διάρκεια της συνέντευξής του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εξηγεί πως μαζί με τους συνεργάτες του «διαπίστωσαν πως οι Μεξικανοί θα εξοικονομούσαν έως και 10% του εισοδήματός τους αν δεν υπήρχαν τα μονοπώλια στη χώρα».
Ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας είχε χάσει με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων στις εκλογές του 2006, όταν κατήγγειλε νοθεία. Ηγήθηκε προσωπικά μαζικών διαδηλώσεων όταν ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλδερόν, είχε ανακηρυχθεί νικητής. Οι διαδηλώσεις έβλαψαν την εικόνα του και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακτήσει τα ποσοστά που είχε εκείνη την περίοδο.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του δίνουν από 15-25%, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο του επικρατέστερου υποψηφίου, Ενρίκε Πένια Νέτο, του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας