Σημαντικά «κενά» εξακολουθούν να υπάρχουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το IIF συνεχίζονται.

Σήμετα στις 13:30 ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ προηγήθηκε συνάντησή τους την Πέμπτη και θα ακολουθήσει ακόμη μία στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λεπτομέρειες που δεν έχουν διευθετηθεί είναι το επιτόκιο καθώς και η χρονική διάρκεια των ομολόγων.

Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, με τον Τσαρλς Νταλάρα.

Η κυβέρνηση φέρεται να είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, για τη συμφωνία ενώ οι τραπεζίτες μιλούν για «άλυτα κομβικά θέματα», ενώ τονίζουν ότι ο χρόνος τελειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις για το PSI, με βασικό μέλημα να συνάδει με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου η τελική συμφωνία που θα προκύψει».

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, ενώ εάν διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες, αναμένεται η ανακοίνωσή της την επόμενη εβδομάδα.

Μέσω του σχεδίου προβλέπεται το «κούρεμα» των ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ κατά 50% και ανταλλαγή με νέους τίτλους στο 35% της ονομαστικής αξίας, ενώ 15% θα δοθεί με μετρητά.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Έτσι, με την αλλαγή αυτή, οι τράπεζες μπορούν να επικέξουν ανάμεσα σε 20ετή ομόλογα με επιτόκιο 4% ή σε 30ετή με επιτόκιο 5%.
Οι τραπεζίτες πάντως φέρονται να ζητούν τη δεύτερη επιλογή και αυτή να συνάδει με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι βρισκόμαστε σε «εντελώς σωστό δρόμο» ενώ η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ δείχνει πιο συγκρατημένος δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «αυτές βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει».

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Φρεντερίκ Ουντεά, δηλώνει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal «οι αγορές ποντάρουν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος», παρόλο που η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, μιας και τα hedge funds δεν είναι διατεθειμένα να συναινέσουν.

«Είναι πολύ καλές οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ουντεά στην εφημερίδα «Les Echos», ενώ προειδοποίησε πως οι τελικές απώλειες για τους πιστωτές ενδέχεται να ξεπεράσουν το 50%.

«Οι τράπεζες έχουν κάνει εξαιρετικές προσπάθειες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», είπε ο Ουντεά και τόνισε ότι «η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πέρα από την περιφέρεια της ευρωζώνης.
Ρεπορτάζ στη Wall Street Journal προειδοποιεί ωστόσο τους τραπεζίτες ότι η συμφωνία με την Ελλάδα ενδέχεται να μην τους ικανοποιήσει απόλυτα. «Θα πάρετε μια συμφωνία, αλλά ίσως να μην πρόκειται γι’ αυτήν ακριβώς που ζητάτε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι οι ενδείξεις από τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών ομολόγων και των CDS δείχνουν πως οι τράπεζες και οι υπόλοιποι επενδυτές θα συναινέσουν οικειοθελώς σε απομείωση των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό που ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 50%.

Ωστόσο, κάποιοι ομολογιούχοι δεν θα δεχθούν οικειοθελές κούρεμα των επενδύσεών τους. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνική χρεοκοπία, βάσει των μυστικών κανόνων που διέπουν τις πιστωτικές αγορές. Θα μπορούσε να οδηγήσει δηλαδή στο αποτέλεσμα το οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποφύγουν», γράφει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης