Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙΡΙ) κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές στη Συρία να σεβασθούν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, έπειτα από τον σημερινό θάνατο του γάλλου δημοσιογράφου Ζιλ Ζακιέ, ανταποκριτή του δικτύου France 2, στο Χομς της Συρίας.

«Καλούμε το σύνολο των παρατάξεων στη Συρία, περιλαμβανομένων και των κυβερνητικών δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, να σεβασθούν το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εργάζονται ελεύθερα και με ασφάλεια», τονίζει ο ‘Αντονι Μιλς, εκπρόσωπος του ΙΡΙ, στο ανακοινωθέν του που εκδόθηκε στην έδρα του Ινστιτούτου στη Βιέννη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θάνατος του Ζιλ Ζακιέ «αποτελεί μία τραγική υπενθύμιση του διαρκούς κινδύνου που απειλεί τους δημοσιογράφους στις ζώνες των συρράξεων», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Ζιλ Ζακιέ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο France 2 από το 1999, ενώ είχε καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και το Ισραήλ.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ στις 15 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης