Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί τη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου της πόλης Φορντό, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, έφθασε στο Πεκίνο, για να αυξήσει τις πιέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Ελπίζουμε ότι το Ιράν και η ΙΑΕΑ θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους και θα αποσαφηνίσουν τα θέματα που σχετίζονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Λιού Γουεϊμίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι το Ιράν δέχθηκε τους όρους της ΙΑΕΑ για την εν λόγω πυρηνική εγκατάσταση» πρόσθεσε ο Λιού, αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις του Φορντό και στις δεσμεύσεις του Ιράν, στο πλαίσιο της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (ΤΝΡ), που επιτρέπει στην Τεχεράνη την εκπόνηση ενός πυρηνικού προγράμματος που δεν προορίζεται για στρατιωτική χρήση.

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο, η ΙΑΕΑ διατύπωσε «σοβαρές ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

Ούσα μεγάλος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου, η Κίνα δήλωσε «αντίθετη στις μονομερείς κυρώσεις» κατά της Τεχεράνης, σε σχέση με τον νόμο χρηματοδότησης του Πενταγώνου που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο νόμος αυτός ενισχύει τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, όσο το πυρηνικό του πρόγραμμα θα παρουσιάζει «σκιώδη σημεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν θεωρείται ύποπτο από τις χώρες της Δύσης ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικό όπλο, υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος που προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η ένταση αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού στο Φορντό και μια επίδειξη της ιρανικής στρατιωτικής ισχύος στα Στενά του Ορμούζ, στρατηγικής σημασίας πέρασμα για τη μεταφορά διά θαλάσσης του πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες, Τρίτη, το Ιράν να «σταματήσει αμέσως τον εμπλουτισμό ουρανίου», κρίνοντας ότι κανένας «αξιόπιστος» λόγος δεν αιτιολογεί την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου στις εγκαταστάσεις του Φορντό.

Στο Πεκίνο, από την πλευρά του, ο Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, θα «συζητήσει για τον συντονισμό με τους εταίρους του των μέσων αύξησης της πίεσης στο Ιράν», το οποίο προμηθεύει την Κίνα με πετρέλαιο που καλύπτει το 11% της κατανάλωσής της.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης