Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Διεθνής Αμνηστία» προειδοποίησε ότι θα συνεχιστούν για άλλον ένα χρόνο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η κρατική καταστολή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εάν οι ηγέτες των κρατών της περιοχής δεν διασφαλίσουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο Λονδίνο, η οργάνωση περιέγραψε πως οι κυβερνήσεις κρατών της περιοχής επιδίωκαν το 2011 να αναπτύξουν υπερβολική βία σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στις πρωτοφανείς εκκλήσεις για ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά όπως αναφέρει η οργάνωση τα κινήματα των διαδηλωτών έχουν «αποδείξει ότι δεν θα ξεγελαστούν από μεταρρυθμίσεις που δεν προωθούν σημαντικές αλλαγές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζικές εξεγέρσεις που ξέσπασαν μετά την αυτοπυρπόληση ενός τυνήσιου πλανόδιου πωλητή, επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο πέρυσι και οδήγησαν στην πτώση των προέδρων Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί στη Τυνησία, Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από αυτές τις χώρες να διασφαλίσουν ότι οι παραβιάσεις του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

Στην έκθεση επισημαίνονται και οι πολιτικές κυβερνήσεων άλλων χωρών όπως της Συρίας, η οποία είναι «αποφασισμένη» να παραμείνει στην εξουσία «με οποιοδήποτε κόστος σε ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπεια».

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος, και η ΕΕ υπήρξαν «ασυνεπής» στις αντιδράσεις τους και «απέτυχαν να επωφεληθούν από το βάθος των προκλήσεων».
Παρόλ’ αυτά, δηλώνει η Διεθνή Αμνηστία, η άρνηση των απλών ανθρώπων «να μην υπαναχωρήσουν απ’ τον αγώνα τους για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη είναι αυτή που δίνει ελπίδα για το 2012».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης