Στη δεύτερη και πιο μακρά φάση τους μπήκαν οι εκλογές στην Ινδία σήμερα, με περίπου 200 εκατομμύρια εκλογείς να προσέρχονται στις κάλπες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή επιθέσεων από Μαοϊστές αντάρτες.

Τα εκλογικά τμήματα σε 141 εκλογικές περιφέρειες σε 12 ομόσπονδα κρατίδια, άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 195 εκατομμύρια από τα συνολικά 714 εκατ. των Ινδών πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου αναμένεται να λάβουν μέρος στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται σε πέντε φάσεις.

Αιματηρά επεισόδια στην 1η φάση

Η πρώτη φάση των εκλογών, πριν μια εβδομάδα, αμαυρώθηκε από τις αιματηρές επιθέσεις Μαοϊστών ανταρτών σε κεντρικές και ανατολικές περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αστυνομικών, στρατιωτικών, εκλογικών αντιπροσώπων και πολιτών σκοτώθηκαν στα επεισόδια, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι έπεσαν θύματα απαγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και χθες Τετάρτη, όμως, μαοϊστές αντάρτες, που είχαν καλέσει σε αποχή από την ψηφοφορία, προχώρησαν σε σωρεία επιθέσεων χθες Τετάρτη, καταλαμβάνοντας ένα τρένο, με εκατοντάδες επιβάτες. Επιπλέον, ισλαμιστές εξτρεμιστές του Κασμίρ, κάλεσαν επίσης τους πολίτες να μην ψηφίσουν και απείλησαν να προβούν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Δρακόντεια μέτρα προστασίας

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Εκλογές διεξάγονται σήμερα στα κρατίδια Άντρα Πραντές, Άσαμ, Μπιχάρ, Γκόα, Τζαμού και Κασμίρ, Καρνατάκα, Μάντια Πραντές, Μαχαράστρα, Ορίσα, Τριπούρα, Ούταρ Πραντές και Τζαρκάντ. Συμμετέχουν 2.041 υποψήφιοι, περιλαμβανομένων 121 γυναικών. Στην διαδικασία χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά μηχανήματα και κατάλογοι με φωτογραφίες των ψηφοφόρων.

Η τρίτη φάση των εκλογών θα αρχίσει στις 30 Απριλίου, η τέταρτη στις 7 Μαΐου και η Πέμπτη στις 13. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 16 Μαΐου.

Βασικοί εκλογικοί αντίπαλοι είναι η Ενωμένη Προοδευτική Συμμαχία (UPA) υπό το κυβερνόν κόμμα του Κογκρέσου και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.

Οι αναλυτές προβλέπουν η νέα βουλή θα είναι κατακερματισμένη, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για κανένα κόμμα, και έτσι θα σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης:

700 εκ. Ινδοί ψηφίζουν για ένα μήνα, 17 Απριλίου 2009, 11:02

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης