Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου

Ο φυσιολογικός ρόλος της προλακτίνης στους άνδρες δεν έχει ακόμη πλήρως διασαφηνιστεί. Σε ασθενείς που ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, έχει βρεθεί ότι όσο πιο χαμηλά επίπεδα προλακτίνης είχαν στο πλάσμα του αίματός τους, τόσο χειρότερο ήταν το λιπιδαιμικό και το γλυκαιμικό προφίλ τους, ενώ παράλληλα εμφάνιζαν πιο συχνά μεταβολικό σύνδρομο και στυτική δυσλειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πρόσφατη μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων προλακτίνης σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και της εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Στη μελέτη δεν συμμετείχαν άτομα με παθολογική υπερπρολακτιναιμία, καθώς και με διαταραχές στη λειτουργία της υπόφυσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ομάδα των ασθενών που είχε τα υψηλότερα επίπεδα προλακτίνης παρουσίασε τον μικρότερο αριθμό καρδιαγγειακών επεισοδίων. Πιο συγκεκριμένα υπολογίστηκε από τους ερευνητές ότι για κάθε 10 μονάδες αύξησης της προλακτίνης, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου μειωνόταν κατά 5%.

Σε άνδρες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως είναι οι πάσχοντες από στυτική δυσλειτουργία, μια σχετικά υψηλή τιμή προλακτίνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου, ανεξάρτητα από την επίδραση άλλων παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πήγη: Urotoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης