Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξαναρχίζει τις επιχειρήσεις της στην Τζόνγκλεϊ, στο Νότιο Σουδάν, για να βοηθήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί μετά τα αιματηρά επεισόδια βίας μεταξύ διαφορετικών φυλών στην πολιτεία αυτή.

Η MSF «επιστρέφει με ιατρικό προσωπικό και επιμελητειακή υποστήριξη για να προσφέρει έκτακτη ιατρική βοήθεια σε αυτούς που την χρειάζονται και να προετοιμάσει τις ιατρικές εγκαταστάσεις για μια πιο μεγάλη» παροχή υπηρεσιών, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η MSF αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές της έπειτα από επίθεση ενόπλων ανδρών στην περιοχή Πίμπορ.

Κατά την επίθεση αυτή λεηλατήθηκε το νοσοκομείο της MSF, όπως και κλινική στη γειτονική τοποθεσία Λεκόντζελε.

Τον Αύγουστο περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 985 τρυαματίστηκαν από την επίθεση μελών της φυλής Μούρλε της Πίμπορ σε χωριά στα οποία κατοικούν μέλη της φυλής Λου Νουέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να εκδικηθούν, περίπου 6.000 νεαροί ένοπλοι άνδρες της φυλής Λου Νουέρ πέρασαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Πίμπορ και τα περίχωρά της, στην οποία κατοικεί η φυλή Μούρλε.

Οι 6.000 άνδρες αποσύρθηκαν από την περιοχή μόνον όταν ο στρατός του Νοτίου Σουδάν άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Οι δύο φυλές έχουν διάφορες βεντέτες και συγκρούσεις εδώ και χρόνια για θέματα ιδιοκτησίας ζώων.
«Φαίνεται ότι οι κάτοικοί της οι οποίοι την εγκατέλειψαν κακήν κακώς αρχίζουν να επιστρέφουν στην πόλη της Πίμπορ», υπογραμμίζει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Εξάλλου χθες τοπικός αξιωματούχος της Πίμπορ δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα στα επεισόδια βίας μεταξύ των δύο φυλών.

«Έχουμε καταμετρήσει τις σορούς και υπολογίσαμε σε αυτό το στάδιο ότι 2.182 γυναίκες και παιδιά, όπως και 959 άνδρες, έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο Τζόσουα Κόνιι, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής Πίμπορ, που βρίσκεται στην Τζόνγκλεϊ.

Ο απολογισμός αυτός των 3.141 νεκρών δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ ο πιο πρόσφατος απολογισμός του ΟΗΕ κάνει λόγο για δεκάδες και «ίσως εκατοντάδες» νεκρούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης