Την ανησυχία της για την υιοθέτηση αμφιλεγόμενων νέων νόμων στην Ουγγαρία εξέφρασε εκ νέου σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διεμήνυσε στη Βουδαπέστη την ετοιμότητα της να ξεκινήσει διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

«Οι ανησυχίες μας παραμένουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η νομική εξέταση σχετικά με τη συμβατότητα των νόμων που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η νέα συνταγματική ρύθμιση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας που προβλέπεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του ουγγρικού κοινοβουλίου που κατέχει το κόμμα Φιντές του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τις ουγγρικές αρχές να διασφαλίζουν την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη στιγμή που έχει ήδη ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του μοναδικού αντιπολιτευτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Kλαμπράντιο» από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της χώρας.

Ειδικά για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας για τη ψηφιακή ατζέντα επιτρόπου Νίλι Κρους δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης νέων ραδιοφωνικών συχνοτήτων και να προωθήσει τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών μέσω Διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή και το ΔΝΤ είχαν αποφασίσει τη διακοπή της αποστολής τους στη Βουδαπέστη που είχε ως αντικείμενο τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα ύψους 15-20 δισ.ευρώ.

Επιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης