Κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που εν πολλοίς θα ορίσουν  τις κυβερνητικές κινήσεις το προσεχές διάστημα και οι οποίες αφορούν άμεσα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δημοσιοποιεί οσονούπω η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει φτάσει σε χείριστο σημείο, με το έλλειμμα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια να έχει εκτοξευτεί στο 5% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλέον απογοητευτικό στοιχείο, όμως, προέρχεται από την πεποίθηση που διακατέχει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ότι παρά την νέα αναθεώρηση του ελλείμματος από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η Eurostat στην ανακοίνωσή της πιθανότατα θα σημειώνει την επιφύλαξή της για τυχόν αναξιόπιστα στοιχεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εξέταση των στοιχείων θα συνεχισθεί και το έλλειμμα μπορεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να ξεπεράσει το 6% με 7%.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέθοδο είχε εφαρμόσει η Eurostat και κατά τη διάρκεια της απογραφής του 2004, όσο και το 2007, όταν άρχισε και πάλι η εμφάνιση υπερβολικών ελλειμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά και σε πραγματικούς αριθμούς, για να πέσει το έλλειμμα στο 3% έως το 2010 -όπως ορίζει η Κομισιόν- θα χρειαστούν 5 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου, κάτι τέτοιο δεν είναι ακατόρθωτο για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν έχει δώσει περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία του προϋπολογισμού και να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωση του ελλείμματος.

Ωστόσο, τα κριτήρια των Βρυξελλών αναμένεται πλέον να είναι πιο αυστηρά και οι απαιτήσεις τους να αυξηθούν, αφού τα νέα στοιχεία της Eurostat εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανοιξιάτικες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, που η Κομισιόν θα ανακοινώσει στις 4 Μαΐου, θα περιέχονται δυσμενέστερες εκτιμήσεις.

Ειδικά για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν φαίνεται να εκτιμά πλέον για το 2009 έλλειμμα λίγο κάτω του 5% του ΑΕΠ και πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης