Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού Κουρτ Κάμπελ κάλεσε την Τετάρτη, κατά την αναχώρησή του από το Πεκίνο με κατεύθυνση τη Σεούλ, «όλες τις πλευρές» που εμπλέκονται στις κορεατικές υποθέσεις να απέχουν από «οποιαδήποτε πρόκληση» μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ.

Ο Κάμπελ, ο οποίος είναι ο πρώτος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που επισκέπτεται την Κίνα μετά το θάνατο στις 17 Δεκεμβρίου του προέδρου της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ, συναντήθηκε με τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών της Κίνας Ζιανγκ Ζιτζούν και Κούι Τιανκάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι και από τις δύο πλευρές υπογραμμίσαμε ότι είναι σημαντικό τους ερχόμενους μήνες να διατηρηθούν πολύ στενές επαφές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο», σημείωσε ο Κάμπελ και πρόσθεσε: «Και δήλωσα ότι παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση εκεί και κάλεσα όλες τις πλευρές να έχουν μια συνετή διαχείριση και επίσης να απέχουν από οποιαδήποτε πρόκληση».

Σημειώνεται πως ο θάνατος του ηγέτη της Β. Κορέας προκάλεσε ανησυχία όσον αφορά τη σταθερότητα στη χώρα η οποία διαθέτει πυρηνικό όπλο. Υπενθυμίζεται πως πλέον την ηγεσία έχει αναλάβει ο γιος του εκλιπόντος ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-Ουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επόμενος σταθμός του Κάμπελ είναι η Σεούλ και στη συνέχεια, η Ιαπωνία. Το Σάββατο αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Πεκίνο, μερικές ώρες μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο Κινέζος ομόλογός της Γιανγκ Τζιετσί υπογράμμισαν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας τη σημασία που έχει η διατήρηση της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Κίνα, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης