Η ηγεσία της ισλαμικής κοινότητας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη κατηγόρησε τους Κροάτες και τους Σέρβους ότι εφαρμόζουν προδοτική πολιτική εις βάρος των μουσουλμάνων, εκτιμώντας ότι δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές από την περίοδο του πολέμου.

Την αντίδραση της ισλαμικής κοινότητας προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, ότι το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τα γεγονότα στη Βοσνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκκληση του κ. Ραντμάνοβιτς, η Κροατία και η Σερβία να δώσουν περισσότερη προσοχή στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα δικαιώματα του μουσουλμανικού λαού, που είναι πλειονότητα, προκαλεί στους Βόσνιους μουσουλμάνους υποψίες και φόβο για τη σερβο – κροατική έγνοια για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφόρησης της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η ισλαμική κοινότητα υποστηρίζει ότι «σε οποιονδήποτε καλά ενημερωμένο παρατηρητή είναι σαφές ότι η σερβική και η κροατική πολιτική συμφωνούν στον αντιισλαμισμό όσο σε τίποτε άλλο».

«Ούτε η κροατική ούτε η σερβική πολιτική δεν άλλαξαν σημαντικά από τότε που οι Μιλόσεβιτς και Τούτζμαν συμφώνησαν στη διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χωρίς τους μουσουλμάνους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ισλαμική κοινότητα ασκεί κριτική και στα δύο μουσουλμανικά κόμματα, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (SDP BiH), ότι κατά τη συγκρότηση του Συμβουλίου υπουργών (της κυβέρνησης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης) δεν αγωνίστηκαν ειλικρινά για τους μουσουλμάνους και τα συμφέροντά τους.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης