Μόλις το 10% των εδρών της Συντακτικής Συνέλευσης της Λιβύης που θα εκλεγεί τον επερχόμενο Ιούνιο θα προορίζονται για τις γυναίκες, σύμφωνα με το σχέδιο εκλογικού νόμου που δόθηκε, τη Δευτέρα, στη δημοσιότητα, και προκάλεσε την οργή των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Το Γενικό Εθνικό Συνέδριο αποτελείται από 200 μέλη που εκλέγονται με ελεύθερη και άμεση ψηφοφορία, και το 10% των εδρών προορίζεται για τις γυναίκες», διευκρινίζεται στο πρώτο άρθρο του κειμένου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιτροπής για την προετοιμασίας των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, πρέπει να είναι άνω των 25 χρονών, να μην είχαν αναλάβει υπεύθυνη θέση την περίοδο της κυριαρχίας του Muammar Gaddafi καθώς και να μην είχαν επωφεληθεί από το παλαιό καθεστώς για να πλουτίσουν, ή
 να εξασφαλίσουν εύνοιες.

Η ελάχιστη ηλικία των ψηφοφόρων έχει οριστεί στα 18 έτη.

Ένας συνασπισμός λιβυκών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των «Libyan Rights Organization» και «The Voice of Libyan Women» εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδες» το συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γυναίκες της Λιβύης αντιπροσωπεύουν σήμερα το 50% του πληθυσμού της χώρας, και η ιδέα του περιορισμού της εκπροσώπησής τους σε μόλις 20 έδρες (από τις 200) είναι τελείως σκανδαλώδης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι προσεχείς εκλογές δε θα περιθωριοποιήσουν το ρόλο των γυναικών», πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης