Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρέδωσαν στον αφγανικό στρατό τον έλεγχο τριών περιοχών της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, η οποία ήταν γνωστή ως ένα από τα προπύργια των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανέλαβαν την Παρασκευή τον έλεγχο των περιοχών Ναντ‘ Άλι, Νάουα και Μάρτζα στο πλαίσιο της δεύτερη φάσης μεταβίβασης του ελέγχου, όπως αυτή ανακοινώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, πρόσθετε η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή Μάρτζα ήταν μία από τις πιο επικίνδυνες τα τελευταία δύο χρόνια, όμως τώρα είναι η πιο ειρηνική της επαρχίας Χελμάντ, αναφέρει στην ανακοίνωση ο κυβερνήτης Μοχάμαντ Γκούλαμπ Μάνγκαλ.

Τα βρετανικά στρατεύματα ήταν υπεύθυνα για την ασφάλεια στην περιοχή Ναντ Άλι και όπως επισημαίνουν οι βίαιες ενέργειες στον τομέα τους μειώθηκαν το 2011 κατά 86% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παρά την παρουσία περίπου 130.000 στρατιωτών της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστών (Isaf), τα δύο τρίτα των οποίων είναι αμερικανοί, οι Ταλιμπάν επέκτειναν τη δράση τους σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία μεταβίβασης του ελέγχου από τα ξένα στρατέυματα στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ξένοι στρατιώτες θα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα μέχρι το τέλος του 2014.

Μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της μεταβίβασης ο αφγανικός στρατός θα έχει αναλάβει την ευθύνη για την προστασία σχεδόν του μισού πληθυσμού της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο Καρζάι.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης